Fortuna Sittard thuis onderuit tegen effectief AZ

In een koud en nat stadion heeft Fortuna Sittard de thuiswedstrijd tegen AZ vrijdagavond met 3-0 verloren.

Het team van René Eijer zocht vanaf het begin de aanval en zag Lazaros Lamprou in de derde minuut een voorzet van Semedo over koppen. Vier minuten slaagde Lisandro Semedo er net niet in om een door hem onderschepte bal om te zetten in een voorsprong voor de thuisploeg, zijn inzet werd geblokt. Alexei Koselev bracht in de 11e minuut redding en vervolgens was opnieuw Semedo gevaarlijk. Direct daarna kwam AZ op voorsprong nadat Essers voorbij werd gelopen door Idrissi. Die bracht Seuntjens in stelling, Koselev was kansloos. Fortuna Sittard ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker, maar was daarbij onzorgvuldig en te gehaast. Bovendien bleven de Alkmaarders met name over hun linkerflank gevaarlijk.

Na rust begon Fortuna met een heus offensief. De gelijkmaker leek in de lucht te hangen, maar viel niet. En ‘dus’ viel het doelpunt aan de andere kant. Idrissi schoot na een snelle counter in de 63e minuut de 0-2 achter doelman Koselev. Vervolgens maakte scheidsrechter Van der Graaf zich niet bepaald geliefd bij het thuispubliek door geen penalty te zien in een ongelukkige handsbal aan AZ-zijde en door Lamprou geel te geven nadat die in zijn ogen twee keer wat al te opzichtig neerging in de zestien. Til scoorde in de 80e minuut met een bekeken schot AZ’s derde treffer en gooide daarmee de wedstrijd in het slot. Semedo had in de 90e minuut de eretreffer op het hoofd, maar hij kopte de bal in de handen van AZ-doelman Bizot.

Een verdiende, maar ietwat geflatteerde zege voor AZ, want Fortuna had zeker een treffer verdiend. AZ kwam defensief niet vaak in serieuze problemen en bleek zeer effectief in de counter.

Fortuna Sittard begon het duel met de volgende opstelling: Alexei Koselev, Clint Essers (46′ Alessandro Ciranni), Branislav Ninaj, Wessel Dammers, Michael Pinto, Mark Diemers, José Rodríguez, Ahmed El Messaoudi (82′ Lars Hutten), Lisandro Semedo, Finn Stokkers (74′ Andrija Novakovich) en Lazaros Lamprou.

Scheidsrechter Van der Graaf trok geel voor Michael Pinto, Clint Essers, José Rodríguez en Lazaros Lamprou van Fortuna Sittard en voor Maher en Druijf van AZ. Het duel werd bezocht door 7133 toeschouwers.

Volgende week zondagmiddag staat om 16:45 uur de zware uitwedstrijd tegen Feyenoord op het programma. Drie dagen later, op woensdag 19 december, speelt Fortuna Sittard thuis het bekerduel tegen SC Cambuur. Weer drie dagen later, op zaterdag 22 december, speelt Fortuna Sittard om 18:30 uur de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop thuis tegen FC Groningen