Fortuna Sittard verrast Feyenoord en pakt de volle winst in Rotterdam

Foto: Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft zondagmiddag in de Kuip tegen Feyenoord voor een daverende verrassing gezorgd door de stadionclub de eerste thuisnederlaag van het seizoen te bezorgen.

Toen Kevin Hofland 21 jaar geleden (1997) met Fortuna Sittard debuteerde in de Kuip stapten de geelgroenen met een overwinning van het veld. Zondagavond deed Fortuna Sittard dat opnieuw, ditmaal maakte Hofland in de altijd sfeervolle Kuip zijn debuut als assistent-coach van Fortuna Sittard. In het stadion waarin Hofland zelf 54 keer uitkwam voor Feyenoord.

Fortuna Sittard was geen moment onder de indruk van de nummer drie van de Eredivisie en toonde zich de hele wedstrijd een gevaarlijke tegenstander. Feyenoord had zoals verwacht een veldoverwicht, maar kon dat niet vertalen in doelpunten.

Eijer en Hofland stuurden een verrassende basisopstelling het veld in. Achterin nam Kai Heerings de plek van Branislav Ninaj over en diezelfde Ninaj schoof op naar de rechterflank. Clint Essers en Alessandro Ciranni begonnen op de bank. Dat gold ook voor middenvelder Ahmed El Messaoudi: een enorm gedreven Jorrit Smeets nam zijn plek in en was een formidabele stoorzender voor de Rotterdamse opbouw. En ook Lars Hutten was van de partij. Voorin bleven ditmaal Lisandro Semedo en Lazaros Lamprou aan de kant. Eijer en Hofland kozen voor het koppel Andrija Novakovich en Finn Stokkers en dat bleek een prima zet.

In de eerste helft kregen beide ploegen kansen op de openingstreffer. Feyenoord toonde zich slordig in de afronding en anders stond Alexei Koselev wel een Rotterdamse treffer in de weg. Maar ook Fortuna Sittard kreeg een aantal uitstekende kansen om de score te openen. In de beginfase ging een volley op rechts van Lars Hutten maar net naast. Vervolgens waren er nog kansen voor Novakovich en Stokkers.

Na rust een vergelijkbaar beeld. Een overwicht voor Feyenoord dat de getoonde aanvalsdrift zonder succes zag blijven. De Fortuna-verdediging maakte ditmaal een meer solide indruk dan in vorige wedstrijden. Bij Feyenoord ontbrak de vindingrijkheid om geelgroene 4-4-2 muur te slechten. Lars Hutten rondde een uitstekende counter van Fortuna Sittard na goed voorbereidend werk van Mark Diemers en vervolgens een uitstekende actie binnen de zestien van Andrija Novakovich feilloos af. De bal verdween achter Feyenoord-doelman Bijlow in de touwen. Voor Feyenoord-coach Van Bronckhorst het signaal om verdediger Van der Heijden naar de kant te halen en met Robin van Persie een extra aanvaller binnen de lijnen te brengen. Hofland reageerde door Jorrit Smeets te wisselen voor Ahmed El Messaoudi en vervolgens Alessandro Ciranni en Clint Essers binnen de lijnen te brengen voor de moegestreden Branislav Ninaj en Mark Diemers. Die zet leidde in de eerste minuut van de extra tijd tot de tweede treffer voor Fortuna Sittard. Ahmed El Messaoudi was het goudhaantje: de Belg kapte een aantal Feyenoord-verdedigers uit en schoot de bal in de verre hoek buiten bereik van Bijlow.

Waar vooraf werd gehoopt op een stuntje met een puntje keert Fortuna Sittard vandaag met de volle winst terug. Niet veel ploegen zal het dit seizoen gegeven zijn om in de Kuip van Feyenoord te winnen. Een zeer belangrijke overwinning derhalve.

Opstelling Fortuna Sittard: Alexei Koselev, Branislav Ninaj (78′ Alessandro Ciranni), Kai Heerings, Wessel Dammers, Michael Pinto, Jorrit Smeets (68′ Ahmed El Messaoudi), José Rodríguez, Mark Diemers (84′ Clint Essers), Lars Hutten, Andrija Novakovich, Finn Stokkers.

De 1200 meegereisde aanhangers van Fortuna Sittard zagen scheidsrechter Jeroen Manschot een gele kaart trekken voor Van der Heijden van Feyenoord. Het was verder een sportieve wedstrijd.

Voordat de winterstop begint speelt Fortuna Sittard nog twee thuiswedstrijden. Op woensdag 19 december wordt het bekerduel tegen SC Cambuur afgewerkt. De Friezen staan momenteel op de twaalfde plek in de Keuken Kampioendivisie. Op zaterdag 22 december wordt de eerste competitiehelft afgesloten met de wedstrijd tegen FC Groningen. Dit duel begint al om 18:30 uur

Dossier: Fortuna Sittard

Reacties

article
149954
Fortuna Sittard heeft zondagmiddag in de Kuip tegen Feyenoord voor een daverende verrassing gezorgd door
https://sittard-geleen.nieuws.nl/sport/20181216/fortuna-sittard-verrast-feyenoord-en-pakt-de-volle-winst-in-rotterdam/
2018-12-16T19:30:26+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2018/11/24153608/fortuna-sittard-selectie-november-20181.jpg
De Kuip, Feyenoord, Fortuna Sittard, Rotterdam
Fortuna Sittard, Sport