Kasper Schormans uit Born tankt vertrouwen tijdens lastige Winter Cup

Kasper Schormans
Foto: © Bas Kaligis

KERPEN – Een nieuw team, een nieuw avontuur voor karter Kasper Schormans. De negenjarige rijder uit Born komt komend seizoen uit voor SP Tuning in een voor hem nieuwe kart van Kart Republic.

Dat hij zijn mannetje staat op het circuit bewees de jonge Limburger zondag in een drijfnat Kerpen. Daar werd hij tijdens de eerste ronde van de Winter Cup knap vierde in de Rotax Max Micromax-klasse.

Met die vierde plaats was hij een stuk sneller dan tijdens de eveneens regenachtige trainingen van de dag ervoor. Het was het bewijs dat hij zich in een dag veel verbeterd had in het rijden in natte omstandigheden. En dus blikte hij met een glimlach op zijn gezicht terug op de races. Maar helemaal tevreden was Kasper nog niet. “Het kan altijd beter”, zei hij. “Gelukkig ging het vandaag al beter in de regen. Ik reed de bochten beter; eigenlijk ging het best goed. Ik heb veel bijgeleerd en de races van vandaag (twee keer de vierde plaats, red.) waren goed voor mijn zelfvertrouwen.”

Voor Kasper wordt 2019 zijn eerste volledige seizoen in de Micromax-klasse. Vorig jaar begon hij het seizoen in het Parolin Rocky-kampioenschap om later over te stappen naar de Micromax-klasse. Zodoende reed hij in 2018 nog drie NK-races. Dit seizoen rijdt Kasper het volledige NK en het volledige BNL-kampioenschap. De jonge Limburger is blij dat hij is overgestapt. “Een Micromax-kart gaat veel harder dan een Parolin Rocky. En er is veel concurrentie van de rijders. In tweetakt-karts rijden veel goede jongens.” (Lees verder onder de foto.)

Kasper Schormans

Dat tempert geenszins zijn ambities. “Ik wil Nederlands kampioen worden en in Napoli wereldkampioen”, klonk het triomfantelijk. Of dat erin zit, moet natuurlijk nog blijken, maar aan zijn inzet, ambitie en talent zal het in ieder geval niet liggen. Weet ook Kaspers teambaas Stan Pex. Hij ziet veel potentie in zijn rijder. “Hij heeft pit”, zei Pex. “Je hoeft hem niet achter de kont aan te zitten, doet alles voor zijn sport. Hij wil maar één ding: winnen. Dan moet ik het natuurlijk nog in goede banen zien te leiden door hem goed materiaal te geven.”

Kasper op zijn beurt is blij met zijn plek in de tent bij SP Tuning, nota bene de tent waarin Max Verstappen in zijn karttijd ontelbare uren doorbracht. “Dat Max vroeger hier in de tent stond, is wel leuk”, reageerde Kasper nuchter. “Het is een heel goed team met heel goede monteurs en heel goede trainers.”

Dat moet leiden tot een nog betere prestatie tijdens de tweede race om de Winter Cup. Die wordt in het weekeinde van 10 februari gehouden op het circuit van Berghem. Kasper keek er al naar uit. “Ik vind het een leuke baan. Er zitten veel snelle bochten in. Vooral de tweede lay-out is leuk. Dan ligt er een chicane in waar je vol gas doorheen kunt. In de viertakt heb ik er al eens gewonnen. Als ik in Berghem heel goed rijd, kan ik misschien nog wel winterkampioen worden!”

Reacties