Fortuna Sittard kansloos ten onder in Eindhoven

Fortuna Sittard heeft zondagmiddag een kansloze 5-0 nederlaag geleden tegen regerend landskampioen PSV.

De van Udinese gehuurde middenvelder Andrija Balic maakte daarbij zijn debuut voor Fortuna Sittard. Bepaald gelukkig was dat debuut niet, want in de 8e minuut verspeelde hij aan de rand van de 16-meter de bal, waarna Pereiro kon uithalen. Koselev was kansloos, 1-0 voor PSV.

Fortuna Sittard deed in de eerste helft verder weinig onder voor de Eindhovenaren, ook niet nadat Essers na dik een half uur spelen vanwege een duidelijke handsbal met twee keer geel van het veld werd gestuurd. Daarop haalde coach René Eijer debutant Balic naar de kant om voor hem rechtsback Alessandro Ciranni in te brengen. Fortuna Sittard stond voor de loodzware opgave om met 10 man in Eindhoven tegen PSV een 1-0 achterstand weg te werken.

Doelman Alexei Koselev voorkwam met een aantal goede reddingen dat zijn ploeg op grotere achterstand kwam. Fortuna zocht ondanks een mannetje minder op het veld toch zo vaak mogelijk de aanval, maar tot uitgespeelde kansen leidde dat niet.

In de 7e minuut van de tweede helft mocht Mahamud Dembélé zijn debuut maken. Hij kwam in het veld voor de geblesseerd uitgevallen Kai Heerings. Daarna werd het lot van Fortuna Sittard binnen vijf minuten bezegeld. De Jong (54′) en Gokpa (56′) profiteerden kort na elkaar van dekkingsfouten in de Fortuna-defensie en zetten PSV op een comfortabele marge van drie doelpunten. De wedstrijd was daarmee gespeeld, de vraag was niet meer of, maar met hoeveel Fortuna Sittard het schip in zou gaan.

Het antwoord: de bijna 1000 meegereisde Fortuna-supporters zagen hun club uiteindelijk een kansloze 5-0 nederlaag lijden. De Jong was in de 76e en 88e minuut opnieuw doeltreffend en scoorde daarmee een hattrick.

Scheidsrechter Kevin Blom trok geel voor Angelino en Malen van PSV en voor Clint Essers (2x, dus rood), Michael Pinto (mist duel tegen Excelsior) en Ahmed El Messaoudi.

Fortuna Sittard trad aan met de volgende opstelling: Alexei Koselev, Clint Essers (32′ rode kaart – 2x geel), José Rodriguez, Kai Heerings (52′ Mahamud Dembélé), Michael Pinto, Jorrit Smeets, Andrija Balic (35′ Alessandro Ciranni), Mark Diemers, Ahmed El Messaoudi, Lars Hutten en Andrija Novakovich (80′ Ruben Ramirez).

Volgende week zondag speelt Fortuna Sittard om 12:15 uur de zeer belangrijke thuiswedstrijd tegen Excelsior, dat vandaag met 2-1 van Feyenoord wist te winnen.