Fortuna Sittard kansloos onderuit in Alkmaar: 4-0 voor AZ

Fortuna Sittard is de Eredivisiecompetitie 2019-2020 gestart met een 4-0 nederlaag tegen AZ. Aan de zege van de Alkmaarse ploeg viel niets af te dingen.

Het mocht al een wonder heten dat het elftal van coach Sjors Ultee tot de rust de nul wist te houden. Dat was voornamelijk te danken aan uitstekend keeperswerk van Alexei Koselev. Het lukte Fortuna Sittard in het eerste kwart van de wedstrijd amper om van de eigen helft af te komen. De ploeg leed keer op keer balverlies en elke ’tweede bal’ was voor AZ. En als er dan eens kortstondig balbezit was lukte het niet om enig gevaar te stichten.

Na rust nam de druk van AZ iets af en kreeg Fortuna wat meer ruimte. Maar dat leverde amper dreiging van de kant van de geelgroenen op. In de 53e minuut viel vanuit een corner op een nogal warrige wijze de 1-0 voor de thuisploeg. Daarmee was voor AZ de ban gebroken. Kort daarna viel na een ondoordachte terugspeelbal van Diemers de 2-0 en vier minuten later was de stand al 3-0. In de 83e minuut werd de 4-0 eindstand bereikt. De doelpunten van AZ kwamen op naam van Vlaar (53′), Idrissi (55′), Boadu (’59) en Sugawara (83′).

Fortuna Sittard kwam welgeteld tot één schot op doel. Één schot werd geblokt en twee schoten verdwenen naast het doel. AZ had 71 procent van de speeltijd balbezit, kreeg 14 hoekschoppen – tegenover één voor Fortuna Sittard – en schoot twintig keer op doel. De 4-0 eindstand was dan ook niet meer dan terecht. De cijfers schetsen een beeld van een onthutsend zwak Fortuna Sittard.

Coach Sjors Ultee begon zijn eerste eredivisieduel als hoofdcoach met de volgende opstelling: Alexei Koselev, Felix Passlack, Grégoire Amiot, Branislav Ninaj, Mica Pinto, Jorrit Smeets, Adnan Ugur (66′ Dimitrios Ioannidis), Mark Diemers. Àlex Carbonell (71′ Clint Essers), Rasmus Karjalainen (67′ Agim Zeka) en Vitalie Damascan.

Het duel stond onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler. De toeschouwers zagen hem geel trekken voor overtredingen van Felix Passlack van Fortuna Sittard en voor Sugawara van AZ.

Aanstaande zondag speelt Fortuna Sittard om 12:15 uur de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Daarin is Heracles Almelo de tegenstander. Dan zal er uit een ander vaatje moeten worden getapt om de eerste punten van het seizoen binnen te kunnen halen.