BinckBank Tour 2019: startlijst om van te smullen!s

BinckBank Tour 2018
BinckBank Tour 2018
Foto: © Gerrie Tossings

Maandag 12 augustus wordt de BinckBank Tour 2019 op gang geschoten. Daags voordien vindt in Hulst de ploegenpresentatie plaats van de enige meerdaagse UCI WorldTour-wedstrijd in de Lage Landen.

De BinckBank Tour komt dit jaar voor het eerst sinds jaren niet in Sittard-Geleen. De stad was jarenlang finish en startplaats tijdens een etappe. De Nederlands-Belgische rittenkoers komt in Limburg dit jaar enkel in Venray.

Voor de vijftiende verjaardag van de BinckBank Tour wordt een enorm sterk en uitgebreid deelnemersveld verwelkomd. Zowel toppers van het voorjaar als smaakmakers uit de afgelopen Tour de France kruiden de startlijst. Zij worden op zondag 11 augustus in de vooravond aan het publiek voorgesteld op de Markt van Hulst. De ploegenpresentatie belooft een wielerfeest te worden dat met veel schwung de BinckBank Tour op gang trapt.

EF Education First zal aanwezig zijn met Alberto Bettiol. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen zal geruggensteund worden door Sep Vanmarcke. Ook Deceuninck-Quick Step kiest voor de voorjaarsmannen en trekt de kaart van Philippe Gilbert, Bob Jungels en Zdenek Stybar (eindwinnaar in 2013). Alvaro Hodeg mag zijn kans wagen in de vlakke etappes en Dylan Groenewegen het vuur aan de schenen leggen.

Peloton met gouden randje

Uit het blik voorjaarsrenners ook nog de voormalig Belgisch kampioen Oliver Naesen (Ag2R-La Mondiale) en partner in crime en olympisch kampioen Greg Van Avermaet (CCC). Movistar rekent op zijn Belgische voorjaarsman en ex-Belgisch kampioen Jurgen Roelandts. Wie zeker ook bij de outsiders mag gerekend worden is Dylan Van Baarle. De Nederlander van Team Ineos reed sterk in dienst in de Tour de France en mag nu wellicht zelf zijn kans gaan. Verder maakt ook Niki Terpstra zijn terugkeer in het peloton na zijn opgave in de Tour. Team Sunweb rekent op Jan Bakelants, Søren Kragh Andersen en de wereldkampioen bij de beloften Marc Hirschi.

Lotto-Soudal wordt vertegenwoordigd door een mix van attractieve renners uit het voorjaar en de Tour. Tweevoudig eindwinnaar Tim Wellens vindt een parcours terug dat op zijn lijf geschreven is en krijgt de hulp van Tiesj Benoot, Jasper De Buyst en Maxime Monfort.

Jumbo-Visma kan terugblikken op een geweldige Ronde van Frankrijk en neemt spurtbom Dylan Groenewegen en geletruidrager Mike Teunissen mee voor het vlakke werk. Jos van Emden mag zijn kans gaan in de tijdrit en Laurens De Plus in de heuvelzones. Maarten Wynants is de luitenant van het gezelschap.

Festijn voor spurters

De gele spurttrein van Groenewegen wacht stevige concurrentie. Die kan uit Belgische hoek komen met Jasper Philipsen, Timothy Dupont, Edward Theuns en Baptiste Planckaert. Verder mogen we ook vuurwerk verwachten van Sam Bennett (Bora-Hansgrohe), Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Christopher Lawless (Team Ineos), Phil Bauhaus (Bahrain-Merida).

Wildcards zijn er voor Wanty-Groupe Gobert en Roompot-Charles. De Nederlands-Belgische formatie neemt onder andere Lars Boom (eindwinnaar in 2012), Jan-Willem van Schip, Pieter Weening en Stijn Steels mee. Bij Wanty-Groupe Gobert wordt Xandro Meurisse een man om in de gaten te houden. De Tourrevelatie mag in de BinckBank Tour ongetwijfeld zijn kans wagen.

Het gevarieerde parcours bevat ook dit jaar alle elementen waar wielerlanden Nederland en België om bekend staan: van vlakke etappes voor de sprinters, over een tijdrit voor de echte hardrijders in Den Haag, tot flink klimwerk in de Ardennen (met een korte, spectaculaire rit in Houffalize) en de Muur van Geraardsbergen en andere bekende hellingen in de Vlaamse Ardennen op de slotdag.

Etappeschema BinckBank Tour 2019

  • zo 11/08: Ploegenpresentatie in Hulst
  • ma 12/08: Beveren – Hulst (167,2 km)
  • di 13/08: Blankenberge – Ardooie (169,1 km)
  • wo 14/08: Aalter – Aalter (166,6 km)
  • do 15/08: Houffalize – Houffalize (96,2 km)
  • vr 16/08: Riemst – Venray (191,4 km)
  • za 17/08: Den Haag – Den Haag (individuele tijdrit – 8,3 km)
  • zo 18/08: Sint-Pieters-Leeuw – Geraardsbergen (177,9 km)

Meer informatie

Cookieinstellingen