Fortuna Sittard verliest met 2-3 van Willem II

Ruim 7200 toeschouwers zagen Fortuna Sittard zondagmiddag om 12:15 uur op een kletsnat veld beginnen aan de thuiswedstrijd tegen Willem II.

Met een overwinning op de Tilburgers zouden de sterk vernieuwde spelersgroep en de supporters van de club wat vertrouwen kunnen tanken. Dat moest dan wel gebeuren op een door de aanhoudende regen moeilijk bespeelbaar veld, waarop met name langs de lijn aan de kant van de hoofdtribune veel plassen lagen. Goed voor comedy capers-achtige taferelen. Met voetbal had het af en toe weinig te maken.

Fortuna begon met de nodige inzet aan het duel en zette Willem II in de beginfase onder druk. De eerste aanval van de gasten liet tot de twaalfde minuut op zich wachten. In de 18e minuut scoorde Vitalie Damascan zijn eerste treffer in dienst van Fortuna uit een voorzet van Mark Diemers. Willem II kwam weer op gelijke hoogte met een prima kopbal van Vrousai en kwam vervolgens in de 29e minuut op voorsprong via een door Pavlidis benutte strafschop. Scheidsrechter Lindhout wees resoluut naar de stip nadat Amiot in het eigen strafschopgebied een speler van Willem II had gevloerd. Diezelfde Pavlidis verdubbelde de Tilburgse marge door in de 45e minuut de 1-3 achter Koselev te koppen.

In de tweede helft ging Fortuna Sittard op jacht naar de aansluitingstreffer en die kwam er in de 51e minuut, opnieuw was Vitalie Damascan de maker. Kort daarna ging Jorrit Smeets geblesseerd naar de kant. Bassala Sambou verving hem Vanaf dat moment nam de thuisclub het heft in handen. In de 72e minuut zag Sambou zijn inzet net niet in het Willem II doel belanden. In de 75e minuut was Damascan dicht bij zijn derde treffer, maar de spits schoot in het zijnet. In de 78e minuut zag Ninaj zijn kopbal nog net gepareerd worden. De gelijkmaker leek in de lucht te hangen maar bleef uiteindelijk uit. Gezien het spelbeeld in de tweede helft had de thuisclub zeker een gelijkspel verdiend. En het publiek wist de tomeloze inzet – ondanks de nederlaag – zeker te waarderen.

Coach Sjors Ultee stuurde de thuisploeg in volgende basisopstelling het veld op: Alexei Koselev, Clint Essers (78’ Adnan Ugur), Branislav Ninaj, Grégoire Amiot, Mica Pinto, Felix Passlack, Mark Diemers, Jorrit Smeets (56’ Bassala Sambou), Amadou Ciss, Rasmus Karjalainen (72’ Agim Zeka) en Vitalie Damashcan. Alex Carbonnel ontbrak en zat ook niet op de bank. Hij liep afgelopen week tijdens een training een blessure op.

Scheidsrechter Allard Lindhout trok geel voor Vitalie Damascan en Felix Passlack van Fortuna Sittard en voor Lewis en Gladon van Willem II.

Fortuna Sittard komt komend weekend, net als Ajax, niet in actie. Op zaterdag 31 augustus speelt Fortuna Sittard uit tegen Heerenveen. Het eerstvolgende thuisduel wordt op zondagmiddag 15 september gespeeld tegen FC Twente. Dat duel begint om 16:45 uur.