Passie, beleving, inzet en geluk leveren Fortuna Sittard punt op

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Fortuna Sittard heeft vanavond in Heerenveen zelfvertrouwen getankt door een punt te ‘stelen’ in het Abe Lenstra stadion.

Stelen is niet helemaal het juiste woord: de geelgroenen voetbalden met enorm veel inzet en passie, knokten voor elke meter en wisten zo een beter spelend en veel gevaarlijker Heerenveen op een gelijkspel te houden.

Het was de tiende keer dat Fortuna in Heerenveen een eredivisieduel afwerkte tegen de Friezen. Zes keer won Heerenveen, Fortuna ging er één keer met de volle winst vandoor en twee keer eindigde het duel gelijk. Na vanavond kan daar dus een derde gelijkspel aan worden toegevoegd.

Fortuna begon aanvallend aan het duel, maar na verloop van tijd trok Heerenveen het initiatief meer en meer naar zich toe. Diverse doelkansen werden door de Friezen verprutst. Ze kregen in de 23e minuut een lesje in effectiviteit toen Felix Passlack een razendsnelle tegenaanval van Fortuna feilloos afrondde en zijn ploeg, tegen de verhouding in, op voorsprong zette. Dertien minuten later schoot Odgaard de Friezen middels een volledig onnodig door rechtsback Essers veroorzaakte strafschop op gelijke hoogte.

Het vervolg van de wedstrijd was, vooral in de tweede helft, uitermate boeiend. Heerenveen creëerde tal van kansen, maar altijd stond óf Koselev, óf de hardwerkende Ninaj, een Friese treffer in de weg. Het was af en toe ronduit miraculeus dat een zeker lijkend doelpunt toch net niet viel… Veel meer dan tegenhouden zat er aan Fortunakant dan ook niet in, al probeerde de ploeg er wel uit te komen, vaak middels de lange bal. Het leverde voor de Heerenveendefensie amper problemen op.

De 15.000 toeschouwers zagen een vermakelijke wedstrijd, die goed werd geleid door scheidsrechter Van de Graaf. De arbiter trok geel voor Amadou Ciss van Fortuna Sittard en voor Van Bergen van Heerenveen. Ook assistent-coach Kevin Hofland kreeg geel van Van de Graaf.

De conclusie na dit voor Fortuna vierde competitieduel is dat er sinds de start van de nieuwe competitie een stijgende lijn zichtbaar is in het spel. De Zwitser Martin Angha zorgt met zijn actieve coaching achterin voor een betere organisatie en dat werkte vanavond vooral goed uit op Branislav Ninaj: de Slowaak in Sittardse dienst frustreerde vanavond – net als doelman Koselev – menige Friese doelpoging.

Centrale verdediger Martin Angha maakte zijn debuut en deed dat zeker niet onverdienstelijk. Spits Bassala Sambou startte voor het eerst in de basis en speelde de volledige wedstrijd. Coach Sjors Ultee kon vanavond niet beschikken over de geblesseerden Jorrit Smeets en Alex Carbonnel.

Fortuna Sittard startte met de volgende basisopstelling: Alexei Koselev, Clint Essers (70’ Dimitrios Ioannidis), Branislav Ninaj, Martin Angha, Michael Pinto, Felix Passlack, Adnan Ugur (78’ Nassim El Ablak), Amadou Ciss, Mark Diemers, Vitalie Damascan (32’ Rasmus Karjalainen) en Bassala Sambou.

Volgend weekend is er een competitiestop vanwege interlandwedstrijden. Op zondag 15 september speelt Fortuna Sittard de eerstvolgende competitiewedstrijd. Dan is FC Twente te gast in Sittard. Dat duel begint om 16:45 uur.

Reacties

0