Jonge karter Kasper Schormans vice kampioen op NK karten

Kasper Schormans vertrekt vanaf pole
Foto: © Bas Kaligis/RaceXpress.nl

In acht van de twaalf wedstrijden in het Nederlands kampioenschap Rotax Max eindigde karter Kasper Schormans dit jaar in de top drie.

Dat de jonge karter uit Born daarmee vicekampioen werd in de Micromax-klasse was dan ook niet verrassend. Het was een bevestiging van de geweldige groei die hij het afgelopen seizoen heeft doorgemaakt.

Vóór de laatste ronde van het NK in Eindhoven kon een podiumplaats in de eindstand al niet meer mis. Het was alleen nog de vraag of hij derde of tweede zou worden in de eindstand. Dat Kasper er uiteindelijk in slaagde vicekampioen te worden, stemde hem blij. “Ik twijfelde nog wel een beetje. Ik was bang dat één van de andere jongens in het klassement me had ingehaald”, zei de talentvolle rijder van Pex Racing uit Echt.

Daarmee doelde hij op zijn ongelukkige uitvalbeurt tijdens de finale. Het was dus even afwachten hoe de eindstand van het kampioenschap eruit zou zien. “Dat was wel spannend. Ik wist wel dat ik sowieso in de top drie zou zitten, maar ik wilde natuurlijk liever tweede worden.” Gelukkig had Kasper de prefinale gewonnen en daarmee veel punten gepakt voor het kampioenschap.

Dat bleek dus genoeg. In die prefinale liet Kasper opnieuw zien wat voor een talent hij is. Al waren de eerste meters van de race pittig. “De start was wel goed, maar ik had de pech dat ik aan de vuile buitenkant van de baan terechtkwam. Daardoor had ik heel weinig grip in de bocht en zakte ik terug naar de vierde plaats.”

Toen zijn banden weer schoon waren, was hij prompt de snelste man op de baan. “Ik reed heel goed naar de anderen toe; we hadden ook de goede bandenspanning. Ik haalde de voorste drie in en ben weggereden. Op het einde kwamen Tommie (van der Struijs, red.) en Devyan (Roest, red.) nog wel dichterbij, maar mijn voorsprong was groot genoeg. Het gat was op het einde nog een seconde.”

Zo drukte Kasper opnieuw zijn neus aan het venster als groot talent. Zijn optreden in de prefinale leverde hem zijn achtste topdrieklassering op in – op dat moment nog – elf races. Een fraai wapenfeit in wat nog altijd pas zijn eerste volledige seizoen is bij de jongste rijders van het NK. Bovendien scoorde hij tijdens de finale van de International Trophy in Le Mans, waar karttoppers uit de hele wereld aan de start stonden, onlangs een keurige twaalfde plaats na een teleurstellende kwalificatie waarin hij 26ste werd. Dat alles belooft wat voor de toekomst.

Overigens had Kasper wel ‘een klein beetje verwacht’ dat hij dit seizoen goed zou presteren, zei hij. “Ik heb hard getraind, dus ik had verwacht dat ik me naar voren kon werken. Maar ik heb ook heel veel geleerd van Stan Pex, waardoor ik ook heel wat beter scoorde. Pex Racing is een echt topteam.”

Nu hij het vicekampioenschap bij de Micromax-rijders op zak heeft, is Kaspers doel voor komend seizoen de titel bij de Micromax-rijders. Gezien zijn fraaie resultaten van het afgelopen seizoen is hij één van de grote favorieten voor de titel in 2020. Het betekent dat andere rijders hem goed in de gaten zullen houden. Of Kasper dat lastig vindt? Hij haalde zijn schouders erover op. “Ik vind het niet moeilijk als anderen op me letten. Dat deden ze dit jaar ook al.”

Voordat hij zich gaat voorbereiden op volgend jaar rest hem nog één wedstrijd: de laatste ronde van het BNL-kampioenschap. Die wordt deze maand gehouden op het circuit van Genk. Daar wil hij er nog eens goed voor gaan zitten, want Kasper kan nog kampioen worden. “Ik moet dan het in ieder geval het dagklassement winnen. Ik sta nu vijftien punten achter op Tommie van der Struijs. Ik ga in Genk in ieder geval heel erg mijn best doen!”

Kasper bedankt Pex Racing. Hij wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Stoerenzo Kinderkleding.

Kasper Schormans
© Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Reacties