Fortuna Sittard stunt tegen Feyenoord en pakt eerste seizoenszege

Fortuna Sittard is er na acht duels zonder overwinning uitgerekend tegen Feyenoord in geslaagd als winnaar van het veld te stappen.

Dat lag nou niet direct in de lijn der verwachtingen. Fortuna Sittard kwam evenwel verrassend uit de startblokken en kwam al in de tweede minuut op 1-0 door een doelpunt van Amadou Ciss op een assist van Felix Passlack. De bezoekers waren niet onder de indruk en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Feyenoord was meestentijds in balbezit en kreeg een aantal mooie kansen op de gelijkmaker. Koselev stond die een aantal keren in de weg, maar had in de 27e minuut geen antwoord op een van richting veranderd afstandsschot van Haps.

Feyenoord ging door met aanvallen, op jacht naar een voorsprong. Die kwam er, maar dan wel voor de thuisploeg en opnieuw was het Amadou Ciss – en opnieuw met dank aan Felix Passlack – die de thuisploeg op voorsprong zette. Fortuna mocht dankzij een treffer van verdediger Cian Harries in de 43e minuut zelfs met een 3-1 stand aan de thee. Een stunt leek in de maak.

Direct na rust – zo’n 40 seconden na de aftrap – was er opnieuw een snelle treffer voor Fortuna Sittard. Ditmaal verschalkte Bassala Sambou Feyenoord-goalie Kenneth Vermeer met een kopbal op aangeven van Mark Diemers. “Lopend naar huis”, klonk het sarcastisch vanuit het uitvak.

In de 66e minuut verkleinde Berghuis de marge voor Feyenoord naar 2 doelpunten. Rond de 80e minuut ontsnapte Fortuna twee keer kort achter elkaar op miraculeuze wijze aan een nieuwe tegentreffer. De spelers knokten als leeuwen en sleepten de drie zeer onverwachte, maar o zo belangrijke en op basis van inzet dik verdiende punten binnen.

Fortuna Sittard-coach Sjors Ultee begon de wedstrijd met de volgende opstelling: Alexei Koselev, Clint Essers (69’ Patrik Raitanen), Branislav Ninaj, Cian Harries, George Cox, Felix Passlack, Tesfaldet Tekie, Jorrit Smeets, Mark Diemers (90’+2 Nassim El Ablak), Adnan Ugur, Amadou Ciss en Bassala Sambou (81’ Rasmus Karjalainen).

Scheidsrechter Pol van Boekel trok geel voor Felix Passlack, Rasmus Karjalainen en Cian Harries van Fortuna Sittard en voor Larsson en Toornstra van Feyenoord.

Op zondag 20 oktober speelt Fortuna Sittard de belangrijke uitwedstrijd tegen FC Emmen. De eerstvolgende thuiswedstrijd speelt Fortuna Sittard op zaterdag 26 oktober om 19:45 uur tegen VVV Venlo.