Twee Nederlandse Kampioenschappen op één dag in Sittard

Foto: © NKBV

Op zaterdag 9 november vinden in Sittard twee Nederlands Kampioenschappen plaats op het gebied van de nieuwste Olympische discipline Sportklimmen.

De dag begint me het Open NK Paraklimmen (Lead). Dit evenement wordt voor de eerste keer georganiseerd en is de eerste klimwedstrijd voor minder-validen in Nederland. Bij paraklimmen wordt onderscheid gemaakt tussen mensen met een beenamputatie, mensen met een armamputatie, mensen met een motorisch beperking en blinden/slechtzienden. Omdat het een Open NK is, mogen ook mensen met een andere nationaliteit aan deze wedstrijd deelnemen.

Vanuit het buitenland is grote belangstelling voor deze wedstrijd: meer dan 50 deelnemers uit 12 landen, waaronder de Verenigde Staten en India doen mee aan de wedstrijd. De beste Nederlanders van deze wedstrijd mogen zich Nederlands Kampioen noemen.

De wedstrijd vindt plaats bij IVY Climbing in het gebouw van Fletcher Hotels aan de Milaanstraat 115 op de Sportzone in Sittard. De kwalificaties beginnen om 10:00 uur en om 14:30 beginnen de finales. Aansluitend, rond 16:00, uur vindt de prijsuitreiking plaats. De toegang is gratis.

‘s Avonds vindt in dezelfde hal ook het Petzl NK Lead plaats. Vanaf 19:00 uur komen de beste elf heren en de beste tien dames uit de Nederlandse competitie in actie om onderling uit te maken wie zich een jaar lang Nederlands Kampioen Lead klimmen mag noemen.

Bij het NK krijgen de deelnemers één route voorgeschoteld die ze niet eerder hebben gezien. Iedere deelnemer krijgt één poging om zo hoog mogelijk te komen in die route. Degene die het hoogst komt, wint. Een van de deelnemers is de uit Sittard afkomstige voormalig jeugdkampioen Nigel Armino.

De prijsuitreiking vindt plaats rond 21:30 uur, gevolgd door een after-party.

Reacties