Fortuna Sittard verliest met 3-1 in Zwolle

Fortuna Sittard is er tegen PEC Zwolle niet in geslaagd om de eerste uitzege van het seizoen te boeken. In de Overijsselse hoofdstad werd het vanavond na een wedstrijd waarin van alles gebeurde 3-1 voor de thuisploeg.

Fortuna Sittard kwam al in de vierde minuut van de wedstrijd op achterstand nadat Saymak van de Fortuna-defensie alle ruimte kreeg om aan te leggen voor schot. Die vierde minuut viel zo’n 15 minuten na het eerste fluitsignaal. Het duel begon met een actie tegen racisme, waarbij een minuut niet werd gespeeld. Daarna vonden de supporters van PEC Zwolle het nodig om middels vuurwerk een actie te starten tegen stadionverboden voor van alles en nog wat. De doelman van de thuisploeg moest zijn doelgebied ontvluchten om niet door het vuurwerk geraakt te worden. En daarmee toonden de supporters haarfijn aan waarom die verboden juist wél nodig zijn. Scheidsrechter Kooij legde de wedstrijd na twee minuten stil en dirigeerde de spelers naar de kleedkamers.

PEC Zwolle kreeg kort na de eerste treffer nog een mooie kans om de voorsprong te verdubbelen, maar gelukkig voor Fortuna ging die kans om zeep. Fortuna werd gaandeweg de eerste helft sterker en trok steeds meer het initiatief naar zich toe. Dat leidde tot een paar doelkansen, maar de gelijkmaker bleef uit. Amadou Ciss werd na tussenkomst van de VAR bestraft met een rode kaart wegens het trappen van de tegenstander en dus moest Fortuna Sittard met 10 man op jacht naar de gelijkmaker. Een domme overtreding en een terechte rode kaart.

In de 57e minuut speelde de VAR opnieuw een belangrijke rol. Nadat scheidsrechter Kooij aan assistent-coach Kevin Hofland van Fortuna Sittard een gele kaart had gegeven wegens commentaar op de leiding wees de VAR de arbiter op een overtreding van Ghoochannejhad op Jorrit Smeets en dat resulteerde opnieuw in een rode kaart, ditmaal voor een PEC-speler.

Fortuna slaagde er met een gelijke personele bezetting als de tegenstander desondanks niet in om de bal achter de goed keepende PEC-goalie Michael Zetterer in het net te werken. Bel Hassani deed dat aan de andere kant wel en verdubbelde in de 65e minuut de score van PEC. In de slotminuten keerde bij Fortuna de hoop op een gelijkspel terug nadat de voor Cian Harries ingevallen Vitalie Damascan in de 89e minuut op aangeven van Mark Diemers scoorde voor de geelgroenen. Thy verzekerde de thuisploeg in de vierde minuut van de extra tijd echter van de overwinning door de 3-1 achter Alexei Koselev te schieten.

PEC Zwolle passeert Fortuna Sittard door deze overwinning op de ranglijst en staat nu op plek 14.

Coach Sjors Ultee stuurde de volgende elf spelers het veld in: Alexei Koselev, Clint Essers, Cian Harries (66’ Vitalie Damascan), Martin Angha, George Cox, Felix Passlack, Tesfaldet Tekie, Jorrit Smeets (81’ Alex Carbonell), Bassala Sambou (73’ Rasmus Karjalainen), Mark Diemers en Amadou Ciss (42’ rode kaart).

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Kooij. Die trok geel voor Harries van Fortuna Sittard en voor Dekker en Van Crooy van PEC Zwolle. Rood was er voor Amadou Ciss van Fortuna Sittard en Ghoochannejhad van PEC Zwolle.

Op zaterdag 30 november speelt Fortuna Sittard om 19:45 uur thuis tegen FC Groningen.