Fortuna Sittard pakt drie kostbare punten tegen FC Groningen

Foto: SGN

In een koud stadion zagen 7632 toeschouwers vanavond Fortuna Sittard met 1-0 winnen van FC Groningen.

De wedstrijd begon na een minuut stilte ter nagedachtenis aan Pim Verbeek, de deze week overleden oud-trainer van Fortuna Sittard. De spelers van Fortuna Sittard speelden de wedstrijd met een rouwband om de arm.

Fortuna begon aanvallend aan het duel en kreeg al snel een kans op de 1-0. Vitalie Damascan werd in de derde minuut in het Groningse strafschopgebied zwaar gehinderd maar kreeg daarvoor geen penalty, Mark Diemers schoot kort daarna een vrije trap net naast. Na een kwartier werd de wedstrijd enkele minuten gestaakt nadat supporters van FC Groningen vuurwerk afstaken in het uitvak, waardoor er een dichte mist op het veld kwam te hangen. Clint Essers was na een klein half uur spelen dicht bij de openingstreffer, maar Groningen-doelman Sergio Padt redde op de lijn en voorkwam later met een knappe redding opnieuw een Sittards doelpunt.

De eerste grote kans voor Groningen viel in het begin van de tweede helft maar leverde geen doelpunt op. De noorderlingen toonden in de tweede helft meer dadendrang dan in de eerste helft, maar werd maar een enkele keer echt gevaarlijk. Alexei Koselev voorkwam een Groningse treffer. En terwijl de mist – ditmaal niet veroorzaakt door vuurwerk van Groningse supporters – neerdaalde in het stadion was daar ineens de voor de geblesseerd naar de kant gehaalde Jorrit Smeets ingevallen Rasmus Karjalainen, die zijn eerste doelpunt in dienst van Fortuna Sittard mocht aantekenen. De Fin bezorgde Fortuna daarmee een bijzonder belangrijke overwinning.

Fortuna Sittard begon het duel met de volgende elf basisspelers: Alexei Koselev, Clint Essers, Branislav Ninaj, Martin Angha, George Cox, Felix Passlack, Tekie Tesfaldet, Jorrit Smeets (71’ Rasmus Karjalainen), Alex Carbonell (86’ Grégoire Amiot), Mark Diemers en Vitalie Damascan (69’ Bassala Sambou).

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Martens. Die trok geel voor Alex Carbonell van Fortuna Sittard en voor Te Wierik van FC Groningen.

Volgende week zaterdag speelt Fortuna Sittard uit tegen PSV. Op 14 december volgt dan de laatste thuiswedstrijd in de competitie voor de winterstop. Een zeer belangrijke wedstrijd, want dan is RKC Waalwijk de tegenstander. Beide wedstrijden beginnen om 19:45 uur.

Op dinsdag 17 december speelt Fortuna Sittard in de tweede ronde van de strijd om de KNVB-beker de laatste thuiswedstrijd van 2019 tegen PEC Zwolle.

Dossier: Fortuna Sittard

Reacties