Frustrerend gelijkspel voor Fortuna Sittard tegen PEC Zwolle

Fortuna Sittard is na de 0-0 tegen VVV Venlo vorige week vanavond ook tegen PEC Zwolle niet verder gekomen dan een gelijkspel. En daar schiet de ploeg in de strijd om lijfsbehoud niet zoveel mee op.

In de eerste helft liet Fortuna Sittard net als vorige week uit tegen VVV Venlo weer weinig creativiteit en bovenal voorzichtig voetbal zien. Er kwamen enkele kleine kansjes voor de thuisploeg, maar PEC Zwolle had én het betere van het spel én de beste kansen. Het was aan doelman Alexei Koselev te danken dat de thuisploeg met 0-0 aan de thee kon.

Wat zich in de rust in de kleedkamer van Fortuna Sittard heeft afgespeeld laat zich raden. Het publiek zag Fortuna Sittard in de tweede helft een stuk beter spelen dan in de eerste helft. De voor Nikolai Baden Frederiksen ingebrachte Tesfaldet Tekie zorgde voor meer rust op het middenveld, waardoor Mark Diemers meer aan voetballen toekwam. PEC Zwolle werd onder druk gezet en dat leidde tot een aantal kansen. In de 71e minuut bracht de mee opgekomen verdediger George Cox Fortuna Sittard op voorsprong door attent een door PEC Zwolle-doelman losgelaten bal binnen te tikken.

Fortuna Sittard hield vervolgens de druk op de ketel en gaf Zwolle weinig ruimte om nog tot aanvallen te komen. Toch kwam PEC in de slotfase op gelijke hoogte met de thuisploeg. Na een scrimmage voor het doel van Koselev fluisterde de VAR – toch al niet geliefd in Sittard – scheidsrechter Van den Kerkhof in dat er een overtreding was begaan tegen een speler van PEC Zwolle. En dan weet iedere supporter intussen wel hoe laat het is. De toegekende penalty werd 20 seconden voor het verstrijken van de reguliere speeltijd feilloos benut door Thy en daarmee zag de thuisploeg de overwinning alsnog uit beeld verdwijnen. In de vijf minuten extra tijd werd er niet meer gescoord. PEC Zwolle was content met een punt, Fortuna Sittard en de 10.000 supporters bleven achter met een kater.

Coach Sjors Ultee stuurde de volgende elf spelers het veld op: Alexei Koselev, Lazaros Rota, Branislav Ninaj, Wessel Dammers, George Cox, Felix Passlack, Baden Frederiksen (46′ Tesfaldet Tekie), Jorrit Smeets, Amadou Ciss ( Martin Angha), Rasmus Karjalainen (74′ Bassala Sambou) en Mark Diemers.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Martin van den Kerkhof. De 10.071 toeschouwers zagen Van den Kerkhof geel trekken voor Nikolai Frederiksen en Tesfaldet Tekie van Fortuna Sittard en voor Koorman en Hamer van PEC Zwolle.

Volgende week vrijdag 13 maart staat een volgende wedstrijd tegen een directe concurrent in de degradatiestrijd op het programma. Dan speel Fortuna Sittard om 20:00 uur uit tegen ADO Den Haag.