Hoogste punt Tour hoogtepunt voor Miguel Ángel López

Foto: screenshot Sporza

De rit van vandaag voerde naar de Col de la Loze, die op 2304 meter hoogte ligt en daarmee het hoogste punt van de Tour van dit jaar is.

En het vooraf verwachte vuurwerk op de slotklim bleef niet uit.

Op voorhand werd verwacht dat Tadej Pogacar vandaag weleens een serieuze aanval zou kunnen ondernemen op de gele trui van zijn landgenoot Primoz Roglic. Tevens viel te verwachten dat die aanval pas in de laatste kilometers voor de finish zou worden ingezet.

Het peloton begon aan deze loodzware 168 kilometer lange etappe in Grenoble en moest onderweg naar de finish twee beklimmingen van de buitencategorie verwerken. Allereerst de Col de la Madeleine: 17 kilometer bergop met een gemiddelde stijging van 8,4 procent. Daarna 25 kilometer dalen en vervolgens een licht stijgende aanloop naar de slotklim op de Col de la Loze: 21 kilometer bergop tegen gemiddeld 7,8 procent. Een onregelmatige rotklim, waarbij het venijn ook nog eens in de laatste 5 kilometer zit. Daarin zitten stukjes waar het tot 22 procent omhoog gaat.

Het tempo lag ook deze etappe weer hoog, al mocht er een kopgroep weg op de Col de la Madeleine. Martin, Kämna, Carapaz, Alaphilippe en Izaguirre mochten maximaal 6 minuten vooruit rijden, maar hadden daar aan het begin van de slotklim amper twee minuten van over. In het peloton bepaalde ditmaal het team van Mikel Landa (Bahrain McLaren) het tempo, maar zowel Landa als zijn teamgenoten sneuvelden toen de finale zo’n 4 kilometer voor de finish losbarstte. Roglic wist zich in de beklimming van de Col de la Loze verzekerd van steun van een viertal ploeggenoten, waarvan Kuss het langste stand hield in dienst van zijn kopman. Op de slotklim op de Col de la Loze werd Carapaz, die zijn vier medevluchters achter zich had gelaten, op 2900 meter voor de finish teruggepakt. Een halve kilometer later ging López ervandoor om alleen te finishen. Daarachter speelde zich een boeiend man tegen man gevecht af tussen Roglic en Pogacar, de nummers een en twee van het algemeen klassement. De geletruidrager bleek de sterkste van de twee. Hij kwam 15 tellen voor zijn landgenoot over de finish en pakte bovendien 2 seconden bonificatie. Pogacar zag daardoor zijn achterstand in het algemeen klassement met 17 seconden groeien naar 57 seconden.

Klassement na 17 etappes

 1. Primoz Roglic (Slo)
 2. Tadej Pogacar (Slo)    + 0.57
 3. Miguel Ángel López (Col)  + 1.26
 4. Richie Porte (Aus)     + 3.05
 5. Adam Yates (GB)      + 3.14
 6. Rigoberto Uran (Col)    + 3.24
 7. Mikel Landa (Spa)     + 3.27
 8. Enric Mas (Spa)      + 4.18
 9. Tom Dumoulin (Ned)     + 7.23
10. Alejandro Valverde (Spa)  + 9.31

Donderdag staat de rit van Méribel naar La Roche-sur-Foron op het programma. Het is de laatste bergetappe van deze Tour. Het peloton overbrugt 175 kilometer met een klim van de derde, een van de tweede, twee van de eerste en een van de buitencategorie. De aankomst is ditmaal aan het slot van de afdaling van de Col des Fleuries.

Met 57 seconden voorsprong op zijn direct concurrent, een sterk rijdend Jumbo-Visma én met nog een individuele tijdrit op de voorlaatste dag van de Tour de France in het vooruitzicht heeft Roglic de beste papieren om in het geel Parijs binnen te rijden. En toch: morgen rond deze tijd kan het zomaar anders zijn.

Reacties