Ontketende Pogacar wint tijdrit én de Tour de France 2020

Pogacar op het moment dat hij beseft dat hij de Tour heeft gewonnen
Foto: screenshot NOS

In de ongemeen spannende twintigste etappe heeft Primoz Roglic uiteindelijk toch de Tour verloren. Tadej Pogacar dompelde vandaag alles en iedereen bij team Jumbo-Visma in diepe rouw.

En zo staat, na drie weken sleuren voor kopman Roglic, team Jumbo-Visma op de voorlaatste dag van de Tour – op een aantal ritzeges na – toch nog met lege handen. Vol ongeloof zagen de al gefinishte renners van Jumbo-Visma een ontketende Tadej Pogacar zijn landgenoot Primoz Roglic in een zinderend spannende finale van de twintigste etappe met overmacht naar het tweede plan verwijzen en bovendien de Tourzege opeisen. Maandag viert de jonge Sloveen zijn tweeëntwintigste verjaardag. Alle reden voor een feestje.

Het enige lichtpuntje dat vandaag voor Jumbo-Visma overbleef was de tweede plek van Tom Dumoulin in deze individuele tijdrit. Dumoulin schoof door zijn tijd van 57 minuten en 16 seconden op van de negende naar de zevende plek van het algemeen klassement.

De laatste etappe op zondag is traditioneel een rit waarin niet voluit wordt gekoerst en alles en iedereen aanstuurt op een massale aankomst met dito sprint op de Champs Élysées in Parijs. Het wordt de glorieuze intocht van Tourwinnaar Tadej Pogacar en niet die van de kopman van het deze Tour alles en iedereen overheersende Jumbo-Visma. De rit is 122 kilometer lang en vertrekt vanuit Mantes-la-Jolie. De finish wordt verwacht rond 19:00 uur.

Voorlopig eindklassement na 20 etappes

 1. Tadej Pogacar (Slo)
 2. Primoz Roglic (Slo)    + 0.59
 3. Richie Porte (Aus)     + 3.30
 4. Mikel Landa (Spa)     + 5.58
 5. Enric Mas (Spa)      + 6.07
 6. Miguel Ángel López (Col)  + 6.47
 7. Tom Dumoulin (Ned)     + 7.48
 8. Rigoberto Uran (Col)    + 8.02
 9. Adam Yates (GB)      + 9.25
10. Damiano Caruso (Ita)    + 14.03

Reacties