Fortuna Sittard pakt dik verdiend punt tegen AZ

Fortuna Sittard kon in de eerste twee wedstrijden van de nieuwe competitie nog niemand overtuigen dat het team dit jaar sterker voor de dag zal komen dan vorig seizoen.

Na kansloos 2-0 verlies bij FC Twente en een 3-1 thuisnederlaag tegen sc Heerenveen stond vandaag met AZ niet de minste tegenstander op het programma. Verlies tegen de nummer twee van het onvoltooide afgelopen seizoen werd door velen op voorhand ingecalculeerd.

Zian Flemming scoorde vanavond zijn eerste Eredivisiedoelpunt voor Fortuna Sittard. In de negende minuut verschalkte hij met een fraai afstandsschot AZ-goalie Marco Bizot. Het publiek zag een duidelijk slag- en strijdvaardiger Fortuna Sittard dan vorige week tegen sc Heerenveen. In de 23e minuut trok Dani de Wit de stand echter weer gelijk en vervolgens begon een fase waarin AZ de druk opvoerde en de thuisploeg blij mocht zijn dat er geen tweede Noord-Hollandse treffer werd geïncasseerd. Kort voor rust zag Fortuna Sittard een doelpunt van Lisandro Semedo afgekeurd worden door scheidsrechter Björn Kuipers.

Fortuna Sittard begon goed aan de tweede helft, maar moest toch toezien hoe Teun Koopmeiners met een afstandsschot AZ in de 52e minuut op voorsprong bracht. Fortuna Sittard ging nadrukkelijk op jacht naar een doelpunt en was daar via Semedo en Flemming een aantal keren zeer dichtbij. De gelijkmaker leek in de lucht te hangen, maar het was AZ dat de voorsprong in de 69e minuut uitbouwde naar 1-3. De Alkmaarders profiteerden van een blunder van Branislav Ninaj en spits Boadu liet doelman Koselev kansloos. Coach Kevin Hofland haalde de bepaald niet gelukkig spelende Ninaj naar de kant en bracht voor hem Martin Angha binnen de lijnen. Ook Lisandro Semedo, Sebastian Polter en George Cox gingen naar de kant en maakten plaats voor Emil Hansson, Bassala Sambou en Djibril Dianessy. Emil Hansson scoorde in de 80e minuut de aansluitingstreffer. AZ wankelde en vreesde voor de gelijkmaker van de thuisploeg. En die kwam er ook: in de zesde en laatste minuut van de extra tijd scoorde Zian Flemming de gelijkmaker. En die was gezien het spelbeeld in de tweede helft zonder meer verdiend. Het eerste puntje is binnen.

Drieduizend toeschouwers zagen scheidsrechter Bjorn Kuipers geel trekken voor Lazaros Rota en Jorrit Smeets van Fortuna Sittard en Hatzidiakos van AZ.