Penalties en gemiste kansen staan verrassing door Fortuna Sittard in de weg

Fortuna Sittard begon vanavond in de Johan Cruyff Arena met Ben Rienstra en de debuterende Jaroslaw Jach aan het duel tegen koploper Ajax.

Met de verschrikkelijke afslachting van VVV Venlo door Ajax nog vers in het geheugen startte coach Kevin Hofland met een 5-3-2 opstelling aan de zware klus. Fortuna stond van meet af aan onder druk, maar kwam in de zevende minuut door een doelpunt van de goed mee opgekomen linksback George Cox op aangeven van Zian Flemming op voorsprong. Kort daarna waren Seuntjens en Rota nog dicht bij een treffer en iets later strandde ook een doelpoging van Sebastian Polter.

Vervolgens groeide de druk van Ajax met de minuut. De Amsterdammers misten een aantal dotten van kansen, maar de onvermijdelijke gelijkmaker viel na een half uur spelen dan toch.

Scheidsrechter Mulder bestrafte een overtreding van Ben Rienstra op Traoré met een penalty, maar zag door de vingers dat daaraan voorafgaand diezelfde Traoré bij Rienstra aan het shirt hing. De penalty werd in eerste instantie door Davy Klaassen op de paal geschoten en belandde vervolgens via een hand van Yannick van Osch opnieuw voor Klaassens voeten. Daardoor mocht hij alsnog de rebound verzilveren. Diezelfde Klaasen was er in de 45e minuut als de kippen bij om de rebound van een kopbal van Traoré op de lat achter Van Osch te tikken. En zo stonden de Amsterdammers bij rust toch met 2-1 voor.

Na rust hetzelfde beeld: Fortuna vol onder druk en af en toe een gevaarlijke snelle uitbraak richting Ajax-doel, met goede kansen voor Flemming en Polter, maar geen doelpunten. Die vielen wel voor de thuisploeg: in de 74e minuut scoorde Ajax-debutant Brobbey de 3-1 (opnieuw uit een rebound) en vervolgens kreeg Ajax in de 85e minuut van VAR Pol van Boekel een dubieuze penalty cadeau vanwege een handsbal van Martin Angha, wiens rechterarm van zeer dichtbij hard werd aangeschoten door Dusan Tadic. In de extra tijd tilde Quincy Promes – opnieuw uit een penalty, ditmaal na een handsbal van Lazaros Rota – de stand nog naar 5-1. George Cox gaf met een schitterend doelpunt uit een afstandsschot de eindscore in de laatste minuut van de extra tijd een voor Fortuna Sittard iets draaglijker aanzien: 5-2.

Trek daar die twee dubieuze penalties vanaf en dan is 3-2 verlies van Ajax in Amsterdam geen uitslag om je voor te schamen. Fortuna Sittard was uiteraard niet blij met de uitslag, maar coach Kevin Hofland was wel tevreden over de manier waarop het elftal de afgesproken taken heeft uitgevoerd.

Opstelling Fortuna Sittard: Yannick van Osch, George Cox, Ben Rienstra (58′ Samuel Moutoussamy), Martin Angha, Lazaros Rota, Jaroslaw Jach, Jorrit Smeets, Tesfaldet Tekie, Mats Seuntjens (72′ Emil Hansson), Zian Flemming, Sebastian Polter (79′ Lisandro Semedo).

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Siemen Mulder. Die trok geel voor Martin Angha van Fortuna Sittard.

De eerstvolgende thuiswedstrijd van Fortuna Sittard is aanstaande vrijdagavond om 20:00 uur. Dan is PEC Zwolle de tegenstander.