Fortuna Sittard doet met verdiende zege prima zaken in Zwolle

Het duel tussen PEC Zwolle en Fortuna Sittard werd vanavond beslist in het voordeel van het team van coach Sjors Ultee, dat daarmee zijn derde uitzege in de Eredivisie van dit seizoen boekte.

De eerste vijf minuten van het duel waren voor PEC Zwolle, maar daarna nam Fortuna Sittard het heft in handen. Fortuna zette hoog druk en liet PEC Zwolle niet in zijn eigen spel komen. Om de verhoudingen in de eerste helft te schetsen: 6 doelkansen voor Fortuna – onder andere voor Zian Flemming, Mickaël Tirpan en Lisandro Semedo – tegenover een enkel kansje voor PEC, dat blij mocht zijn dat het met een 0-0 stand aan de thee kon. PEC-goalie Zetterer was in elk geval de eerste 45 minuten de man van de wedstrijd.

Na rust was Fortuna Sittard direct dicht bij de openingstreffer, maar Ben Rienstra zag zijn schot over het Zwolse doel gaan. PEC Zwolle liet zich in de tweede helft wat meer gelden dan voor rust, maar de paar kansen die dat opleverde werden niet benut, mede met dank aan doelman Yanick van Osch. Fortuna Sittard was minder overheersend dan in de eerste helft, maar kwam verder amper in de problemen, ook niet nadat Zian Flemming tegen zijn oude club op fraaie wijze na goed werk van Ben Rienstra en Sebastian Polter zijn ploeg in de 57e minuut naar een verdiende 0-1 voorsprong schoot. PEC Zwolle voerde de druk weliswaar op, maar zag de hoop om er nog een gelijkspel uit te slepen vervliegen toen Mats Seuntjens – na uitstekend werk van opnieuw Sebastian Polter – in de 89e minuut knap langs de achterlijn naar het doel van Zetterer soleerde om de doelman vervolgens kansloos te laten en de 0-2 binnen te schieten.

Bij Fortuna Sittard kampten gaandeweg de wedstrijd een aantal spelers met fysieke ongemakken: George Cox, Mickaël Tirpan en Lisandro Semedo werden daarom naar de kant gehaald.

Door deze derde en zeer verdiende uitoverwinning en het verlies van Heracles Almelo klimt Fortuna Sittard naar de elfde plek op de ranglijst.

Opstelling van Fortuna Sittard: Yanick van Osch, Mickaël Tirpan (87’ Clint Essers), Martin Angha, Roel Janssen, George Cox (74’ Lazaros Rota), Tesfaldet Tekie, Ben Rienstra, Zian Flemming (74’ Mats Seuntjens), Lisandro Semedo (79’ Jorrit Smeets), Sebastian Polter en Emil Hansson.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Christiaan Bax. Hij hield de kaarten op zak.

Op donderdag 21 januari speelt Fortuna Sittard om 18:45 uur uit een bekerwedstrijd tegen NEC Nijmegen. Zondag 24 januari is Ajax om 12:15 uur te gast in Sittard.