Fortuna Sittard verliest met 1-2 van Ajax

Fortuna Sittard had met iets meer overleg wellicht een belangrijk punt kunnen overhouden aan het duel tegen Ajax.

Het team van Sjors Ultee werd deze wedstrijd weliswaar veel in de verdediging gedrukt, maar zocht als de kans zich voordeed ook zelf de aanval. Tegenover de 9 doelkansen die Ajax in de eerste helft creëerde stelde Fortuna Sittard er drie. De Amsterdammers kwamen op voorsprong uit een corner, die via de schouder van Sebastian Polter in het eigen Fortunadoel belandde. Tadic en Haller waren een aantal keren dicht bij een treffer en Emil Hansson zag een doelpunt afgekeurd worden wegens buitenspel. Aan het einde van de eerste helft liepen de irritaties over en weer een aantal keren hoog op en dat leverde Ajacied Anthony een gele kaart op.

Kort na rust was het de mee opgekomen Fortuna Sittard-verdedigere Mickaël Tirpan die de thuisploeg in de 48e minuut uit een prima voorzet van Lisandro Semedo op gelijke hoogte bracht. In de 57e minuut leken de Amsterdammers opnieuw op voorsprong te komen, maar de VAR keurde het doelpunt af, omdat de bal via de arm van Labyad in het Fortunadoel belandde.

In de 64e minuut schoot Haller de 1-2 voor Ajax achter de overigens prima keepende Yanick van Osch. Een doelpunt dat wellicht voorkomen had kunnen worden als Fortuna de bal over de zijlijn had gespeeld toen Lisandro Semedo na de aan de tegentreffer voorafgaande Fortuna-aanval geblesseerd in het vijandelijke 16-metergebied bleef liggen. Maar Fortuna besloot door te spelen en dat leidde in de erop volgende tegenaanval van Ajax tot de winnende Amsterdams treffer. Fortuna’s jacht op de tweede gelijkmaker bleef vruchteloos. In de 82e minuut mocht de onlangs door Fortuna aangetrokken aanvaller Thibaud Verlinden zijn debuut maken.

Het werd dus al met al een pechweek voor Fortuna Sittard en helemaal voor Sebastian Polter. Afgelopen donderdag veroorzaakte hij tijdens het verloren bekertreffen met NEC in Nijmegen in de ogen van de scheidsrechter een penalty en tegen Ajax kwam de eerste tegentreffer ongelukkigerwijze via hem tot stand. Tot overmaat van ramp kreeg de Duitse spits, die opvallend veel overtredingen maakt, in de extra tijd ook nog eens een rode kaart na een overtreding op een Ajax-verdediger in het vijandelijke strafschopgebied.

Verliezen tegen Ajax is allerminst een schande te noemen en de Amsterdamse overwinning was dan ook verdiend.

Fortuna Sittard begon tegen Ajax in de volgende opstelling: Yanick van Osch, Mickaël Tirpan, Martin Angha (52’ Lazaros Rota), Roel Janssen, George Cox, Tesfaldet Tekie (82’ Arian Kastrati), Ben Rienstra, Zian Flemming, Emil Hansson (82’ Thibaud Verlinden), Sebastian Polter en Lisandro Semedo (65’ Mats Seuntjens).

Het duel stond onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler. Die trok rood voor Sebastian Polter van Fortuna Sittard en geel voor Tagliafico en Neres van Ajax.

Aanstaande woensdag speelt Fortuna Sittard om 20:00 uur uit tegen RKC Waalwijk en komende zaterdag om 20:00 uur thuis tegen provinciegenoot VVV Venlo.