Fortuna Sittard verliest in Tilburg en kan met vakantie

<em ... een redding door Yanick van Osch</em>

Fortuna Sittard speelde vandaag de laatste reguliere competitiewedstrijd van het seizoen 2020-2021. Tegenstander was Willem II.

De Tilburgse club kon vanmiddag in eigen stadion handhaving in de Eredivisie veiligstellen, maar dan moest er wel gewonnen worden van Fortuna Sittard, dat nog een minuscuul kansje maakte op een plaats in de play-offs om Europees voetbal.

In Venlo trad het al gedegradeerde VVV aan tegen FC Emmen, een ploeg die net als Willem II op de laatste dag van de competitie nog in de race is om de nacompetitie om lijfsbehoud/degradatie te ontlopen. Daarvoor waren de Emmenaren afhankelijk van het resultaat in Eindhoven. Emmen moet in elk geval zelf winnen van VVV en als Willem II dan niet weet te winnen van Fortuna Sittard in Emmen verzekerd van nog een jaar eredivisie.

Kort voor de wedstrijd meldde de Telegraaf dat de Drentse club Fortuna Sittard een aanmoedigingspremie in het vooruitzicht zou hebben gesteld, iets dat strikt verboden is. Fortuna Sittard heeft dit volgens de Telegraaf bij de KNVB gemeld. Voorzitter Ruud Lubbers van FC Emmen ontkent dat de club een aanmoedigingspremie heeft aangeboden: “onzin”. Het gaat volgens de voorzitter om geroezemoes onder de spelers. “Qua club staan wij hier sowieso buiten. Het mag gewoon niet.”

Het duel tegen Willem II was tevens de laatste competitiewedstrijd van rechtsback Clint Essers in dienst van Fortuna Sittard. De 24-jarige Essers speelt al vanaf 2007 bij de club en heeft sinds 2016 een profcontract. Dat contract loopt eind juni af en wordt niet verlengd. Coach Sjors Ultee stelde Essers vanmiddag in zijn laatste wedstrijd op in de basis.

Bij rust mocht Fortuna Sittard van geluk spreken dat de stand slechts 1-0 in het voordeel van de thuisploeg was. De Tilburgers kregen tal van goede kansen, maar het duurde tot de 45e minuut vooraleer het overwicht in een doelpunt kon worden omgezet. Pavlidis scoorde na een fabelachtige solo door de Fortuna-defensie die beheerst werd afgesloten met een lobje over doelman Yanick van Osch. Fortuna Sittard kwam in de eerste helft amper tot offensieve daden, een kansje van Zian Flemming daargelaten. Het elftal uit Sittard-Geleen maakte in de eerste helft een weinig gedreven indruk.

Bij de start de tweede helft kwam Fortuna Sittard voetballend beduidend beter voor de dag dan in de eerste helft en was direct na het fluitsignaal gevaarlijk. In de 49e minuut scoorde Zian Flemming met zijn twaalfde treffer van het seizoen de gelijkmaker. Dat gebeurde op de inmiddels bekende wijze vanuit een razendsnelle omschakeling. Polter bediende de in de diepte sprintende Flemming op maat, die vervolgens zonder enige aarzeling de bal achter de uit zijn doel gekomen doelman van Willem II schoot. Willem II herpakte zich en kwam in de 67e minuut opnieuw op voorsprong, nu door een treffer van Holmén.

Door de overwinning op Fortuna Sittard blijft Willem II ook komend seizoen in de Eredivisie. FC Emmen moet ondanks een ruime overwinning bij VVV in Venlo het behoud van een plek in de Eredivisie via de nacompetitie zeker zien te stellen. Fortuna Sittard eindigt op de elfde plek van de ranglijst, want FC Twente wist vandaag wel te winnen en pakt op basis van doelsaldo de tiende plek van de ranglijst.

Het kan raar lopen in het voetbal. Wie eind november, na de dramatisch slechte seizoensstart, had beweerd dat Fortuna Sittard als elfde zou eindigen zou ongetwijfeld meewarig zijn aangekeken. Nu dat een feit is, is er echter ook enige teleurstelling, want de play-offs voor Europees voetbal kwamen dichtbij en daarmee ook een plek in het linker rijtje. Hoe dan ook, het team van coach Sjors Ultee mag met vakantie. En die is al met al dik verdiend.

Fortuna Sittard begon in de volgende opstelling aan het duel tegen Willem II: Yanick van Osch, Clint Essers (66’ Emil Hansson), Martin Angha, Roel Janssen (89‘ Mike van Beijnen, George Cox, Tesfaldet Tekie (71’ Thibaud Verlinden), Ben Rienstra, Zian Flemming, Lisandro Semedo, Sebastian Polter en Mats Seuntjens (89’ Samuel Moutoussamy).

Scheidsrechter Allard Lindhout trok geel voor Zian Flemming van Fortuna Sittard en voor Llonch en Pavlidis van Willem II.