Jack Theunissen en Rob Ruijgh Helden wielerbaan Geleen 2021

Foto: Wielerbaan Geleen

Jeugdtrainer en voormalig coureur Rob Ruijgh en consul van KNWU District Limburg, tevens wielerbaanvrijwilliger Jack Theunissen zijn dinsdagavond uitgeroepen tot Held van de Wielerbaan.

Sinds 2016 (met uitzondering van 2020) reikt wielerbaan Geleen de Helden Ordes uit aan mensen die veel hebben betekend of nog steeds betekenen voor de wielersport. Eerder kregen Joop Zoetemelk, Johan van der Velde, Jan Janssen, Ad Wijnands, Jean Houben, Peter Winnen, Steven Rooks, Louis Motké en Uwe Smit de Helden Orde. Dinsdagavond viel die eer te beurt aan Rob Ruijgh en Jack Theunissen. De ordes werden uitgereikt door baanorganisator Michel van Dijke.

Rob Ruijgh liet in het voorjaar van 2011 zien dat hij in vorm. In het Critérium du Dauphiné (een voorbereidingskoers voor de Tour de France) eindigde Ruijgh op de veertiende plek in het eindklassement. Op het NK loodste hij ploeggenoot Pim Ligthart naar de nationale titel en finishte hij zelf als zesde. Daardoor krijgt Ruijgh anderhalve week van tevoren te horen dat hij zijn debuut mag maken in de Tour de France voor zijn ploeg. In de Tour de France behaalt hij enkele top-twintig klasseringen in bergritten. In het eindklassement eindigt Ruijgh zelfs als beste Nederlander op een 20e plaats (op 33 minuten en 4 seconden achter tourwinnaar Cadel Evans) en als vijfde in het jongerenklassement. In zowel binnen- als buitenland oogstte hij veel respect met deze resultaten in zijn eerste ‘grote ronde’. Het jaar 2012 begon slecht vanwege een blessure aan de rechterknie. Hierdoor moet hij ook in de elfde etappe van de Tour de France afstappen. In de Ronde van Spanje moest Ruijgh na rit 17 afstappen vanwege maag- en darmklachten. Later bleek dat een parasiet in zijn darmen de oorzaak was van een verminderde conditie. Begin november tekent hij bij het nieuwe Belgische team ‘Vastgoedservice – Golden Palace’ voor het volgende seizoen, om zich in 2014 weer in de kijker te kunnen rijden, met name in de Belgische koersen. Desondanks verzeilt hij bij een continentale Belgische ploeg. In 2017 wordt hij nog eindwinnaar van de Ronde van Iran. Sinds 2016 timmert Rob aan de weg als trainer voor jeugdige renners met RR Cycling – Coaching en Wielerclinics. Met zijn trainingen in de zomer van 2019 op wielerbaan Geleen en daaropvolgend de wintertrainingen in de Limburgse heuvels zet hij zijn beste beentje voor. Sinds maart dit jaar traint Rob de jeugd op wielerbaan Geleen. “We zien allen dat hij dit goed en vakkundig uitvoert. Jeugdigen die trainen volgens de trainingsschema’s van Rob doen dit met loyaliteit en commitment en dat terwijl er zeer veel bewegingsvrijheid is voor ieder individu. Op deze manier voelt elke jeugdpupil zich op zijn manier als ‘een vis in het water’. Ik zie jonge renners met plezier naar de baan komen maar ook duidelijk progressie maken. Rob deelt zijn ervaringen in successen maar ook zijn tegenslagen met de jonge renners. Dit is een echte aanwinst voor het Limburgse wielrennen,” aldus van Dijke.

Jack Theunissen is een man met wielerpassie. Een man met een wielerhart. Van Dijke ze: “Ik wil het eerst over zijn uitslagen hebben. Die waren er niet. Maar hij fietste voordat ik hem leerde kennen wel al mee met de baankoersen van Harm Knol. Op dinsdag 10 september 2014 moest Jack zijn fiets vanwege medische redenen aan de wilgen hangen. Ik kan me die dag nog goed herinneren. Dit was een emotioneel moment. Ik vroeg hem toen meteen of hij mij wilde komen helpen op de baan en al vrij snel stond hij aan de kant met het rondebord in zijn handen. We hebben inmiddels veel renners zien komen en zien gaan. Onvergetelijke momenten zoals de Fietserszegeningen. Hierin komt het verborgen priesterschap bij Jack naar boven. Of samen verkleed als engel tijdens een Hemelse koers, de dernycursus, midden in de nacht een koers organiseren en ga zo maar door.”

In 2015 werd Jack Consul bij KNWU District Limburg. Hier zat Jack helemaal op zijn plek. Zijn bestuurlijke ervaring bij de gemeente Heerlen kon hij goed gebruiken bij de KNWU. Het is niet altijd even makkelijk geweest. Soms kreeg hij boze e-mails of telefoontjes en dan vroeg hij zich soms ook af ‘Waarom doe ik dit nog?’. Maar dat heeft iedere vrijwilliger weleens. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het Limburgse wielrennen. Door mensen als Jack en andere vrijwilligers kan het wiel blijven draaien. Jack stopt op 10 juni in zijn functie als consul tijdens de voorjaarsvergadering bij de KNWU, maar blijft actief als vrijwilliger op de wielerbaan.

Cookieinstellingen