Bijzonder wedstrijdvaantje te zien in Fortuna Museum

Foto: © Fortuna Sittard

Sinds kort is het Fortuna Museum in het stadion van Fortuna Sittard aan de Milaanstraat weer open voor bezoekers.

In de aanloop daarnaartoe heeft het Museum een aantal nieuwe stukken verworden. Een daarvan is een bijzonder wedstrijdvaantje.

Stadion De Vijverberg, thuisbasis van De Graafschap, is een begrip in het Nederlandse voetbal. Op 4 september 1954 waren in Doetinchem 12.000 toeschouwers aanwezig bij de opening van stadion De Vijverberg. Voor de feestelijke gebeurtenis in het uitverkochte nieuwe stadion had thuisclub De Graafschap de profs van Fortuna ’54 uitgenodigd. De wedstrijd eindigde verrassend in een gelijkspel: 1-1.

De aftrap werd destijds verricht door burgemeester Boddens Hosang van Doetinchem. Boddens overhandigde nog vóór het eerste fluitsignaal het herinneringsvaantje van wedstrijd aan Fortuna ’54-doelman en Nederlands international Frans de Munck.

Het vaantje en de foto van de aftrap pronken vanaf 16 juni in het Fortuna Museum. De wimpel was in het bezit van een particuliere voetbalverzamelaar die over zijn hart heeft gestreken, zodat de bijzondere herinnering in het museum kan worden tentoongesteld. In het bijzijn van een klein gezelschap onthulde de Geleense Ricky Alberts-De Munck, dochter van de in 2010 overleden De Munck, het ingelijst vaantje.

Met een brok in de keel las Ricky de tekst naast de het vaantje voor. Zij vertelde hoe trots ze op haar vader is. “Dit eerbetoon aan mijn vader Frans vind ik fantastisch. Ik bedank het Fortuna Museum van harte.”

Reacties