Machteloos Fortuna Sittard geen partij voor Ajax

Fortuna Sittard was vanavond in eigen stadion geen partij voor het bezoekende Ajax. De landskampioen beleefde een gemakkelijke avond.

Hopen op een verrassing doet elke supporter, al was dat vandaag waarschijnlijk tegen beter weten in.

Bij rust was de stand al 0-3 in het voordeel van de landskampioen na doelpunten van Berghuis (11’) Mazraoui (27’) en Tadic (38’). Het is dat de Amsterdammers nogal morsig omgingen met hun kansen, anders was de schade bij rust nog groter geweest. Aan het derde Ajax-doelpunt ging wel een arbitrale fout vooraf. Scheidsrechter Kamphuis kende een inworp toe aan Ajax, waar die voor de thuisploeg had moeten zijn. Uit de daaruit opgezette aanval wist Ajax het derde doelpunt te scoren. Fortuna Sittard was vooral bezig met tegenhouden, Ajax-doelman Pasveer hoefde amper in actie te komen. Wel was er een extra tegenvaller voor Fortuna Sittard: dat zag rechtsback Mickaël Tirpan al na acht minuten uitvallen. Hij werd vervangen door Samy Baghdadi, Deroy Duarte nam de rechtsbackpositie over.

Na rust leek de dadendrang van Ajax wat minder en kwam Fortuna Sittard wat meer aan de bal, maar dat leverde voor de thuisploeg geen kansen op. In de laatste 20 minuten scoorde Ajax nog 2 keer. Invallers Kudus (72’) en Tagliafico (77’) tekenden voor de 0-4 en de 0-5 en daarmee was de eindstand bereikt.

Fortuna Sittard-aanvoerder Ben Rienstra sprak na de wedstrijd van een machteloos gevoel. “We waren kansloos,” was de terechte conclusie

Opstelling Fortuna Sittard: Yanick van Osch, Mickaël Tirpan (81’ Samy Baghdadi), Martin Angha, Roel Janssen, George Cox (81’ Nigel Lonwijk), Tesfaldet Tekie, Ben Rienstra (81’Richie Musaba), Deroy Duarte, Emil Hansson (81’ Tijjani Noslin), Bassala Sambou (72’ Toshio Lake) en Mats Seuntjens.

Scheidsrechter Jochem Kamphuis trok geel voor Roel Janssen van Fortuna Sittard.