George Cox bezorgt Fortuna Sittard drie punten

Fortuna Sittard speelde vanavond in eigen stadion tegen de door Henk de Jong gecoachte promovendus SC Cambuur uit Leeuwarden.

Coach Sjors Ultee van Fortuna Sittard kon vanavond weer beschikken over Mickaël Tirpan en Zian Flemming. In plaats van Bassala Sambou startte Emil Hansson in de basis. Centrale verdediger Roel Janssen ontbrak wegens een blessure, net als de al langere tijd geblesseerde Lisandro Semedo.

Het tempo in de eerste helft van de wedstrijd deed zomeravondvoetbal vermoeden, maar het was frisjes in het stadion aan de Milaanstraat in Sittard. Van het door beide ploegen vertoonde spel kreeg het publiek het in elk geval in de eerste helft niet warm, hooguit slaap, want er gebeurde nagenoeg niks en dat dan ook nog eens in een laag tempo. Van Osch moest een enkele keer in actie komen en datzelfde gold voor zijn collega aan de andere kant van het veld, maar van uitgespeelde aanvallen met goede scoringskansen was aan beide kanten geen sprake.

De tweede helft kon dan ook alleen maar beter worden. Het tempo ging in elk geval aan beide kanten omhoog. Beide ploegen verschenen wat vaker in het vijandelijke strafschopgebied. Scheidsrechter Higler keurde in de 51e minuut een doelpunt van Cambuur af wegens buitenspel. Flemming was met een kopbal dicht bij de openingstreffer voor Fortuna Sittard, maar vond doelman Stevens op zijn weg. Aan de andere kant belette Yanick van Osch Cambuurverdediger Schouten het scoren. Was de Friese verdediger de gevaarlijkste man aan Cambuurzijde, Fortuna’s linksback George Cox bleek uiteindelijk gevaarlijker. Hij kopte in de 87e minuut knielend de 1-0 achter Cambuur-doelman Stevens. De voorzet kwam van Tesfaldet Tekie. In de tweede minuut van de extra tijd leek Paulissen Cambuur op gelijke hoogte te schieten, maar na ampel beraad door de VAR werd het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel.

Fortuna Sittard behaalde voor het eerst sinds 14 augustus weer een overwinning in de Eredivisie. Er werd hard voor geknokt, het voetbal was niet best, maar de o zo belangrijke drie punten zijn binnen.

Fortuna Sittard begon het duel in de volgende opstelling: Yanick van Osch, Mickaël Tirpan (79’ Nigel Lonwijk), Martin Angha, Ivo Pinto, George Cox, Deroy Duarte (73’ Tijjani Noslin), Tesfaldet Tekie, Ben Rienstra, Zian Flemming, Emil Hansson (73’ Bassala Sambou), Mats Seuntjens.

Scheidsrechter Dennis Higler trok geel voor Mickaël Tirpan, George Cox en Zian Flemming van Fortuna Sittard en voor Jacobs van SC Cambuur.