Handballer Steins wil bij opening EK ‘Hongaars feestje bederven’

Foto: © Ron Philips -Sporteve-foto.nl

Hoewel de Nederlandse handballers in de Europese pikorde nog vrij laag staan, groeit wel het aanzien van Oranje.

“Onze ploeg heeft een eigen identiteit. We staan in Europa bekend om frivool, gevarieerd en snel spel”, zegt spelmaker Luc Steins. “We hebben tegen iedere tegenstander een kans en kunnen zelfs van elke ploeg winnen. Dat hebben we de afgelopen jaren al vaak genoeg bewezen”, aldus de sterspeler van het Nederlands team.

De handballers doen voor de tweede keer op rij mee aan het EK. Donderdag hebben Steins en zijn collega-internationals de eer de officiële openingswedstrijd te spelen tegen Hongarije in een gloednieuw sportstadion in Boedapest. “In een arena met 22.000 mensen die tegen ons zijn. Het zou wat zijn als we dat feestje kunnen bederven. Hongarije zal de druk voelen om te winnen voor de eigen aanhang, aan ons de taak om twijfel te brengen. Dan moet bij ons uiteraard alles kloppen, maar het kan raar lopen in handbal. In de laatste 10 minuten kan een wedstrijd zo maar de andere kant opvallen”, zegt Steins.

De Limburger, die tegenwoordig furore maakt bij de Franse topclub Paris Saint-Germain, is hoopvol gestemd. “We zijn gegroeid als ploeg, veel meer volwassen geworden. Veel jongens hebben ervaring met het spelen van grote wedstrijden bij grote clubs in grote competities en dat heeft het niveau van de nationale ploeg opgekrikt. Het EK van twee jaar geleden was ons eerste grote kampioenschap en de inzet was toen eigenlijk de wedstrijd winnen van Letland, de andere debutant in onze poule. Nu willen we een stap verder en de volgende ronde halen.”

IJsland en Portugal zijn de andere tegenstanders in de poule. “Die ploegen zijn lastig te verslaan, maar met de ervaring die we inmiddels hebben, denk ik dat we gewaagd zijn aan elkaar”, meent Steins. “We hebben in de voorbereiding ondanks een aantal nederlagen wel de goede lijn gevonden. Vooral tijdens de stage in Polen heb ik gezien dat ook de jonge spelers het hoge niveau aankunnen en echt hun bijdrage leveren.”

Steins ziet het coronavirus als de grootste tegenstander. “Ook onze ploeg is helaas niet aan besmettingen ontkomen. We konden vanwege een positieve test van Ephrahim Jerry een oefenwedstrijd tegen Zweden niet spelen. Het was onze laatste kans om te sparren met een ploeg die naar mijn mening meedoet om de titel. Zonde, maar het is niet anders en we moeten ermee dealen. De hele wereld heeft ermee te maken. Het enige dat wij kunnen doen is zo goed mogelijk op onszelf letten. Ik vrees wel dat corona een grote rol gaat spelen op het EK.”

Reacties

Cookieinstellingen