Fortuna Sittard speelt uiterst belabberde eerste helft en verliest in Waalwijk

Wat opviel aan in de deze speelronde tot zondagavond 20:00 uur afgewerkte Eredivisieduels was dat geen enkele thuisploeg een overwinning wist te boeken.

Voor supporters die daar hoop uit meenden te kunnen putten: het bleek voor Fortuna Sittard uiteindelijk geen gunstig voorteken.

Fortuna Sittard wilde natuurlijk maar wat graag met een overwinning de kloof naar een veilige plek op de ranglijst enigszins dichten, maar keek al in de tweede minuut van de wedstrijd tegen een achterstand aan. Nigel Lonwijk wist de doorgebroken Fin Stokkers weliswaar de bal te ontfutselen, maar plaatste die vervolgens in de voeten van de aanstormende Gaari, die de bal hard inschoot. Michael Verrips zag de bal tussen zijn benen door in het doel verdwijnen.

En daarmee was wat de eerste helft betreft de toon gezet. In de 19e minuut scoorde Kramer op aangeven van Stokkers 2-0 voor RKC, nadat Andreas Samaris op het middenveld de bal verspeelde. Vervolgens bleef het achterin bij Fortuna Sittard fouten en daarmee kansen voor RKC regenen. Doelman Verrips voorkwam een grotere achterstand.

Het voetbal dat Fortuna Sittard in de eerste helft op de mat legde was inspiratieloos, fantasieloos en straalde nul vertrouwen of geloof in eigen kunnen uit. Met het in de eerste helft vertoonde spel wordt het ontlopen van rechtstreekse degradatie een bijzonder moeilijke opgave.

Na rust bleven Nigel Lonwijk en Andreas Samaris – vandaag onmiskenbaar de zwakste schakels in de defensie van Fortuna Sittard – achter in de kleedkamer. Met Ivo Pinto en Arianit Ferati binnen de lijnen begon het bij Fortuna Sittard zowaar wat beter te lopen. De ploeg van Sjors Ultee liet nu eindelijk wél doelgerichte actie zien en maakte – mede daardoor – achterin aanzienlijk minder fouten. RKC werd zowaar onder druk gezet en dat leidde in de 65e minuut tot een penalty, nadat de doorgebroken Mats Seuntjens door RKC-doelman Vaessen onreglementair werd gestopt. Seuntjens verzilverde de pingel zelf, maar eerst kreeg RKC-spits Michiel Kramer geel vanwege een poging tot mishandeling van de penaltystip. Fortuna Sittard slaagde er vervolgens niet meer in om de gelijkmaker aan te tekenen en voelt door deze nieuwe verliespartij nu de hete adem van rode lantaarndrager PEC Zwolle, dat zijn laatste twee wedstrijden won, in de nek.

Opstelling Fortuna Sittard: Michael Verrips, Mickael Tirpan (88’ Tijjani Noslin), Martin Angha, Nigel Lonwijk (46’ Ivo Pinto), Roel Janssen (83’ Ryan Johansson), George Cox, Deroy Duarte, Andreas Samaris (46’ Arianit Ferati), Ben Rienstra, Zian Flemming, Mats Seuntjens.

De wedstrijd in het Mandemakers stadion stond onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Die trok geel voor Roel Janssen, Mickael Tirpan, Ivo Pinto en Ben Rienstra van Fortuna Sittard en voor Adewoye en Kramer van RKC Waalwijk.

Op zaterdag 5 februari speelt Fortuna Sittard om 18:45 uur thuis tegen sc Heerenveen. Tot dan wordt met spanning het verdere verloop van de transferperiode in de gaten gehouden.