Van Osch en Siovas bezorgen Fortuna Sittard eerste zege in Groningen sinds 1987

Fortuna Sittard heeft vanavond in Groningen drie even belangrijke als wellicht onverwachte punten behaald in de uitwedstrijd tegen FC Groningen.

De statistieken waren zwaar negatief: Fortuna wist in Groningen slechts 2 keer te winnen en de laatste uitzege dateerde alweer van 1987.

Sjors Ultee kon niet beschikken over de zieke George Cox en bracht daarvoor Roel Janssen binnen de lijnen. Verder hield Ultee Tesfaldet Tekie op de bank ten faveure van Charlison Benschop.

FC Groningen was in de eerste helft duidelijk de sterkere ploeg en kreeg een aantal kansen om de score te openen. Fortuna hield mede dankzij een goed keepende Yanick van Osch tot de rust de nul. In aanvallend opzicht liet Fortuna Sittard zich te weinig gelden. De ploeg loerde op de counter, maar was daarbij in de passing te onzorgvuldig om succesvol te zijn. In de 19e minuut werd een voorzet van Mickael Tirpan voor het doel onderschept en datzelfde lot onderging in de 38e minuut een voorzet van Mats Seuntjens. Diezelfde Seuntjens haalde in de 45e minuut van een meter of dertig van het Groningse doel onverwacht en hard uit, maar zag doelman Leeuwenburgh met een goede redding een Fortuna-treffer voorkomen.

Na rust hielden beide ploegen elkaar qua spel meer in evenwicht en groeide met het verstrijken van de tijd het vertrouwen bij Fortuna Sittard dat er een puntje inzat vandaag. De ploeg toonde meer aanvallend initiatief, maar kon de Groningse verdediging niet echt in verlegenheid te brengen. In de 82e minuut bracht de bij een corner mee opgekomen centrale verdediger Dimitrios Siovas de 0-1 op het scorebord, door een door de Groningse verdediging slecht weggewerkte bal in het Groningse doel te werken. In de slotminuten wist Yanick van Osch met een aantal knappe reflexen voor de tweede opeenvolgende wedstrijd zijn doel schoon te houden. De terugreis vanuit Groningen kon ditmaal voor het eerst sinds 35 jaar met drie punten in de tas worden aanvaard. En dan duurt zo’n lange terugreis aanmerkelijk minder lang.

Nog een opsteker voor coach Sjors Ultee vandaag was de invalbeurt van de van een langdurige blessure herstelde Lisandro Semedo. De Kaapverdiaan, die afgelopen weken voor zijn land al wat speelminuten kreeg tijdens de Afrika Cup, was dicht bij een treffer, maar vond doelman Leeuwenburgh op zijn pad.

Opstelling Fortuna Sittard: Yanick van Osch, Mickaël Tirpan, Martin Angha, Andreas Samaris, Dimitrios Siovas, Roel Janssen (79’ Nigel Lonwijk), Deroy Duarte, Ben Rienstra, Zian Flemming, Charlison Benschop (68’ Lisandro Semedo) en Mats Seuntjens (90+2 Paul Gladon).

Op vrijdag 18 februari speelt Fortuna Sittard om 18:45 uur thuis tegen Sparta Rotterdam. Opnieuw een belangrijke wedstrijd, vooral ook omdat de Rotterdammers eveneens tegen het degradatiespook vechten.

Op zaterdag 18 februari speelt Fortuna Sittard om 18:45 uur thuis tegen Sparta Rotterdam.