Fortuna Sittard na verlies tegen PEC Zwolle dieper in de nesten

Fortuna Sittard heeft vanavond in eigen huis met 0-1 verloren van PEC Zwolle, tot vanavond de hekkensluiter van de Eredivisie.

De ploeg van coach Sjors Ultee hoopte vooraf de puntenvoorsprong op PEC Zwolle te kunnen vergroten naar vijf punten, maar kwam uiteindelijk bedrogen uit en heeft nu een punt minder dan de Zwollenaren, die overigens wel een duel meer hebben gespeeld.

De toeschouwers die er een avondje kou lijden voor overhadden om hun clubs aan te moedigen zagen in de eerste helft twee ploegen die zich een slag in de rondte werkten zonder tot echt goede doelkansen te komen. Veel snel balverlies over en weer en dus een rommelig spelbeeld in. Een echte kans op een doelpunt kwam er op de valreep van de eerste helft alsnog voor Fortuna Sittard, maar PEC-doelman Lamprou wist de gevaarlijke kopbal van Paul Gladon op de lijn te pakken.

In de tweede helft lange tijd een vergelijkbaar beeld. Veel strijd, veel balverlies en weinig goede aanvallen. Een kansrijke aanval van Fortuna werd door Flemming om zeep geholpen door een lompe overtreding op een PEC-verdediger en in de 64e minuut zag Charlison Benschop voor de tweede wedstrijd op rij een treffer afgekeurd zien worden. Ditmaal vanwege een buitenspelsituatie die kort daarvoor aan de doeltreffende actie vooraf ging. Na een drievoudige wissel in de 73e minuut ging PEC Zwolle beter draaien en dat leidde in de 77e minuut tot de winnende treffer van Darfalou.

De creativiteit van Mats Seuntjens werd in dit van de spanning en belabberd voetbal bol staande duel node gemist. Door deze uitslag is Fortuna Sittard nu gezakt naar de voorlaatste plek van de ranglijst en wanneer de KNVB Sparta aanwijst als winnaar van het treffen met Vitesse wordt Fortuna zelfs de nieuwe rode lantaarndrager van de Eredivisie. De degradatiestrijd is nu écht op gang gekomen.

Fortuna Sittard begon de wedstrijd met de volgende basisopstelling: Yanick van Osch, Mickaël Tirpan, Martin Angha, Andreas Samaris (81’ Jordan Botaka), Dimitrios Siovas, George Cox, Ben Rienstra (89’ Tijjani Noslin), Zian Flemming, Deroy Duarte, Charlison Benschop, Paul Gladon (61’ Lisandro Semedo).

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük trok gele kaarten voor Zian Flemming van Fortuna Sittard en voor De Wit en Kastaneer van PEC Zwolle.

Volgende week zondag is met Willem II opnieuw een degradatiekandidaat op bezoek in Sittard. Dit duel begint om 12:15 uur.