Lopend, van hier naar Mongolië

<em>Start Kennedy-Mars Sittard 2022</em>
Start Kennedy-Mars Sittard 2022
Foto: SGN

De Kennedy-Mars van 2022 van Sittard – de 57e editie sinds 1963 – kende een aantal bijzondere deelnemers.

Elk jaar dat de mars wordt gelopen zijn er wel mensen die een jubileum te vieren hebben. Een tiende, twintigste of vijfentwintigste deelname vormen al geen uitzondering meer, maar deelnemers die voor de vijftigste keer de mars uitlopen zijn nog altijd een zeldzaamheid.

Van de 1876 ingeschreven deelnemers liepen er 1378 de Kennedy-Mars volledig uit, een kleine 76 procent en dat is vergelijkbaar met voorgaande edities. Samen legden de 1378 deelnemers 110.240 kilometer (+28) af, oftewel 2,75 keer de omtrek van onze planeet.

Snelwandelaar Hans van Wakeren (73, uit Stein) en Loes Tummers (74, uit Puth) liepen afgelopen zaterdag allebei voor de vijftigste keer de 80 kilometer lange Kennedy-Mars uit. Van Wakeren had daarvoor 11 uur en 46 minuten nodig en kwam als 56e loper over de finish, Tummers deed het met 17 uur en 9 minuten wat rustiger aan en was de 1053e wandelaar die de finish bereikte, maar de eerste vrouw die dat voor de vijftigste keer deed. Samen zijn ze met hun 50 deelnames goed voor 8000 wandelkilometers, ruwweg de afstand van Sittard naar Ulaanbaatar in Mongolië.

Een andere bijzondere deelnemer was voormalig olympisch kampioen en wereldkampioen bij het openwaterzwemmen Maarten van der Weijden. Hij gaf ’s ochtends het startschot. In 2023 gaat hij de Elfstedentriathlon doen om geld in te zamelen voor de voormalige, huidige en toekomstige kankerpatiënt. Tijdens deze extreme sportieve uitdaging zal hij non-stop 200km zwemmen, 200km fietsen en 200km wandelen. De 57e Kennedy-Mars van Sittard werd zijn eerste ‘wandeltraining’.

Er waren meer wandelaars die hun deelname aan de Kennedymars hadden gekoppeld aan een goed doel. Onder hen ook Fred en Gerdy Dohmen uit ’t Reutje bij St. Odiliënberg. Zij lieten zich sponsoren voor Topsport for Life en vonden dat 80 kilometer niet genoeg was. Daarom besloten zij vanaf hun woonadres in de nacht van vrijdag op zaterdag lopend naar de Markt in Sittard te gaan om daar aan de Kennedy-Mars te starten. Zij liepen zaterdag dus in totaal maar liefst 108 kilometer, een geweldige prestatie.

In de 10 kilometer lange Mini-Mars liep een grote groep supporters van Fortuna Sittard mee in de Walk for Life. Het door hen bijeengebrachte sponsorgeld wordt overgemaakt aan Stichting ALS en Football Memories met als ambassadeurs Pedro Ricksen (ALS) en Willy Dullens (Football Memories).

En ook Stichting Bijzonder in Beweging was present. 175 deelnemers en begeleiders liepen mee met de 10 kilometer langer Minimars en 5 liepen de 40 kilometer lange Swentiboldmars. Stichting Bijzonder in Beweging is een organisatie die zich richt op verstandelijk en meervoudig gehandicapten die in de vrije tijd aan zinvolle bewegingsactiviteiten willen deelnemen.

Cookieinstellingen