Fortuna Sittard pakt drie gouden punten in hectische wedstrijd

Fortuna Sittard heeft vandaag een enorme stunt geleverd door uit in Enschede te winnen van FC Twente. En passant groeide daarmee de kans op lijfsbehoud in de Eredivisie aanzienlijk.

Fortuna Sittard moest het vandaag onverwacht stellen zonder Mickaël Tirpan, die tijdens de warming-up moest afhaken. Ivo Pinto schoof door naar rechts en Andreas Samaris ging centraal spelen.

FC Twente had gedurende de hele wedstrijd stevig de overhand, maar slaagde er in de eerste helft amper in om gevaar te stichten in het doelgebied van Fortuna Sittard. Het team van coach Sjors Ultee dekte fel en zocht waar mogelijk ook steeds de aanval. In de 25e minuut kwam Fortuna Sittard op 0-1 door een fraai doelpunt van Zian Flemming na een goed opgezette aanval via Seuntjens, Noslin en Pinto. Laatstgenoemde leverde een prima voorzet af, waarna Flemming knap koel en beheerst afrondde met zijn tiende treffer van het seizoen. In de 29e minuut diende zich de eerste grote kans voor de thuisploeg aan, maar Van Wolfswinkel schoot de bal vanuit een moeilijke positie op de onderkant van de lat, waarna Van Osch de bal kon pakken. In de 37e minuut was Van Wolfswinkel wel doeltreffend en liet hij Van Osch kansloos. Ondanks het overwicht van de thuisploeg ging Fortuna Sittard met een 1-2 voorsprong aan de thee. Zian Flemming schoot een vrije trap vanaf 20 meter onberispelijk binnen. Twente-doelman Unnerstall kon er alleen maar naar kijken.

De tweede helft ontketende FC Twente een ware stormloop op het doel van Fortuna Sittard. In een kolkende Grolsch Veste leek het een duel tussen twee op leven en dood strijdende Zuid-Amerikaanse ploegen. Het werd een ongelooflijke ‘knokpartij’ vol passie en vuur van beide kanten en dat leverde in totaal 9 gele kaarten (6 voor Fortuna Sittard en 3 voor Twente), tal van kansen voor FC Twente en bijna evenveel knappe reddingen door Yanick van Osch op. En anders ging de bal wel naast, over of tegen de lat. Een even onverwachte als zwaar bevochten maar o zo belangrijke overwinning op een FC Twente in vorm: de ploeg van coach Ron Jans was de afgelopen 9 wedstrijden ongeslagen en dit seizoen pas een keer geklopt in eigen huis. Fortuna Sittard is tot nu toe de enige ploeg die tegen de Tukkers de volle zes punten wist te scoren.

Opstelling Fortuna Sittard: Yanick van Osch, Ivo Pinto, Martin Angha, Andreas Samaris, George Cox (75′ Arianit Ferati), Deroy Duarte, Zian Flemming, Tesfaldet Tekie, Tijjani Noslin (46′ Lisandro Semedo), Paul Gladon (75′ Charlison Benschop) en Mats Seuntjens.

Scheidsrechter Kamphuis had zijn handen meer dan vol aan het duel en trok geel voor Zian Flemming, George Cox, Paul Gladon, Deroy Duarte, Andreas Samaris en Mats Seuntjens van Fortuna Sittard en voor Brenet, Cerny en Pröpper van FC Twente.

Aanstaande woensdag speelt Fortuna Sittard thuis tegen Vitesse. Daarbij ontbreken in ieder geval Zian Flemming, Mats Seuntjens en Deroy Duarte: zij zijn door hun gele kaarten tegen FC Twente geschorst.