Fortuna Sittard strijdend ten onder in laatste thuiswedstrijd

Fortuna Sittard heeft vanavond de laatste thuiswedstrijd van het seizoen met 1-2 verloren van Vitesse uit Arnhem.

Dat lag niet aan de inzet, noch aan de hartverwarmende steun van het talrijke thuispubliek. En ondanks het verlies heeft de ploeg handhaving in de Eredivisie nog steeds in eigen hand.

In de eerste helft zagen de bijna 11.000 toeschouwers een hard werkend Fortuna Sittard dat probeerde de aanval te zoeken tegenover een Vitesse dat op de counter loerde. Dat leidde tot enkele kansen voor de thuisploeg, waaronder in de 35e minuut een dot van een kans voor Lisandro Semedo. De bal verdween echter over het doel. Vitesse was met razendsnelle counters meerdere keren dicht bij de openingstreffer, maar steeds stonden Yanick van Osch of een Fortuna-verdediger een Arnhems doelpunt in de weg.

Na dertig minuten moest Andreas Samaris geblesseerd naar de kant. Voor hem kwam Nigel Lonwijk binnen de lijnen.

In de 42e minuut werd Paul Gladon in het vijandelijke strafschopgebied onderuitgehaald. Scheidsrechter Van Boekel floot echter voor buitenspel. Die beslissing werd even later dankzij de VAR ongedaan gemaakt, waardoor de bal alsnog op de penaltystip belandde. Paul Gladon liet Vitesse-doelman Schubert kansloos en zette Fortuna op 1-0. Van lange duur was de vreugde evenwel niet, want in de extra tijd tekende Manhoef de gelijkmaker aan.

Na rust zette Fortuna Sittard meer druk en was daarbij enkele keren gevaarlijk, maar Vitesse-doelman Schubert voorkwam dat zijn ploeg op achterstand kwam. Aan de andere kant was Vitesse bij een van zijn counters wel doeltreffend: in de 64e minuut passeerde Openda daarbij Yanick van Osch. Fortuna Sittard moest op jacht naar de gelijkmaker. De ploeg van Sjors Ultee was daar een paar keer dicht bij, maar slaagde er ondanks volle inzet en de hartstochtelijke aanmoedigingen van het publiek niet meer in.

Opstelling Fortuna Sittard: Yanick van Osch, Jordan Botaka (69’ Tijjani Noslin), Mickaël Tirpan, Martin Angha (69’ Charlison Benschop), Andreas Samaris (30’ Nigel Lonwijk), Dimitrios Siovas, George Cox, Ben Rienstra (79’ Samy Baghdadi), Tesfaldet Tekie, Paul Gladon en Lisandro Semedo.

Scheidsrechter van dienst Pol van Boekel trok geel voor Martin Angha van Fortuna Sittard en voor Hajek van Vitesse.

Omdat Sparta en RKC hun wedstrijden wisten te winnen is Fortuna Sittard nu gezakt naar de 16e plek van de ranglijst. PEC is door het verlies van Sparta de eerste degradant en komt volgend seizoen uit in de Keuken Kampioen Divisie.

Aanstaande zondag speelt Fortuna Sittard om 14:30 uur in Nijmegen de laatste wedstrijd van het seizoen tegen N.E.C. Pas na die wedstrijd weet Fortuna Sittard waar het aan toe is: rechtstreekse degradatie, nacompetitie of lijfsbehoud. Zondag zijn Zian Flemming, Deroy Duarte en Mats Seuntjens overigens wel weer van de partij. Zij waren woensdag geschorst omdat zij tegen FC Twente alledrie hun vijfde gele kaart incasseerden en werden (zonder afbreuk te willen doen aan de inzet van hun vervangers) node gemist.