Fortuna Sittard wint van N.E.C. en handhaaft zich in de Eredivisie

Fortuna Sittard speelde vanmiddag om 14:30 uur in Nijmegen tegen N.E.C. de laatste competitiewedstrijd in de Eredivisie van het seizoen 2021-2022.

De inzet van dit duel was bepaald niet gering: lijfsbehoud in de Eredivisie. Winst in Nijmegen zou ongeacht de uitslagen van andere degradatiekandidaten verlenging van het verblijf in de Eredivisie met tenminste nog een seizoen betekenen. Bij alles minder dan een overwinning zou het lot van het team van coach Sjors Ultee afhankelijk zijn van de resultaten die Willem II en Sparta in de voor hen net zo cruciale duels wisten te boeken.

In de 13e minuut van de eerste helft kwam Fortuna Sittard op voorsprong, nadat Samy Baghdadi op links een pass controleerde en aflegde op Paul Gladon. Die legde de bal terug op de vrij inkomende Zian Flemming, die niet aarzelde en de bal hard achter N.E.C.-doelman Branderhorst schoot: 0-1. In de loop van de eerste helft werd het team van coach Sjors Ultee steeds verder in het defensief gedwongen, maar doelman Yanick van Osch wist zijn doel schoon te houden.

Bij rust leidde Willem II tegen FC Utrecht en had Sparta Heracles op achterstand gezet. Bij die standen waren Fortuna Sittard en Sparta veilig, degradeerde Willem II en was Heracles veroordeeld tot het spelen van nacompetitie.

In de tweede helft bleef het overwicht van N.E.C. groot, al had Fortuna Sittard via Flemming en Semedo nog kansen om de stand naar een voor de supporters minder stressvol niveau te tillen. Flemming maakte zich overigens dit duel onsterfelijk. Behalve dat hij de winnende treffer scoorde voorkwam hij in de slotminuten de gelijkmaker door de bal van de doellijn te koppen achter de al gepasseerde Yanick van Osch. De spanning was voor de meegereisde Fortunasupporters, de reservebank en de technische staf niet te harden, totdat scheidsrechter Higler in de zesde minuut van de extra tijd het verlossende eindsignaal liet horen.

Het kwartje viel dus uiteindelijk de goede kant op. Dat gold niet voor Willem II, dat met coach Kevin Hofland een uitstekende 3-0 overwinning op FC Utrecht boekte en desondanks degradeert. En Heracles Almelo zal zich na het met 3-1 verloren thuisduel tegen Sparta Rotterdam via de nacompetitie moeten zien te handhaven. De spelers van Fortuna Sittard mogen met vakantie en de technische staf kan gaan bouwen aan de selectie voor komend seizoen.

De Tour de Handhaving 2.0 kan op 2 juli aanstaande van start, al zal het de supporters een lief ding waard zijn als de 3.0 versie nog vele jaren op zich wil laten wachten.

Opstelling Fortuna Sittard: Yanick van Osch, Mickaël Tirpan (81′ George Cox), Martin Angha, Dimitrios Siovas, Ivo Pinto, Deroy Duarte, Zian Flemming, Tesfaldet Tekie (74′ Nigel Lonwijk), Samy Baghdadi (46′ Lisandro Semedo), Paul Gladon (74′ Charlison Benschop) en Mats Seuntjens.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler. Die trok geel voor Samy Baghdadi, Lisandro Semedo, Dimitrios Siovas en Yanick van Osch van Fortuna Sittard en voor Schöne van N.E.C. Nijmegen.