Jumbo-Visma deelt knock-out uit aan Pogacar in laatste bergrit

Foto: © Ron Philips - Sporteve-foto.nl

De Deen Jonas Vingegaard heeft na zijn zege in de 18e etappe ook de eindzege in de Tour de France 2022 zo goed als zeker in handen.

Met dank aan een uitstekend rijdend Team Jumbo-Visma en een geweldige rol daarin van Wout van Aert – de Belg finishte vandaag als derde – soleerde Vingegaard, na het afslaan van de nodige aanvallen van de Tourwinnaar van vorig jaar tijdens de tweede beklimming van de dag, de laatste 3700 meter van de derde en laatste klim naar de etappezege.

Daarbij bouwde hij zijn voorsprong op Pogacar in het algemeen klassement uit naar een comfortabele 3 minuten en 26 seconden. Met nog een laatste vlakke etappe – voer voor de sprinters – en een individuele tijdrit voor de boeg is het onwaarschijnlijk dat de gele trui (en zeker de bergtrui) nog in gevaar komt. Al zit een ongeluk of een positieve coronatest in een klein hoekje…

De top tien van het algemeen klassement ziet er na de rit van vandaag als volgt uit:

Algemeen klassement na etappe #18

 1. Jonas Vingegaard
 2. Tadej Pogacar                  +  3.26
 3. Geraint Thomas                 +  8.00
 4. David Gaudu                    + 11.05
 5. Nairo Quintana                 + 13.25
 6. Louis Meintjes                 + 13.43
 7. Aleksandr Vlasov               + 14.10
 8. Romain Bardet                  + 16.11
 9. Alexey Lutsenko                + 20.09
10. Adam Yates                     + 20.17

Een bijzonder moment deed zich voor tijdens de afdaling van de Spandelles. Eerst ging Vingegaard op een haar na onderuit en trapte Pogacar door, een paar bochten verder ging de Sloveen zelf de greppel in. Vingegaard hield in en liet Pogacar in de afdaling terugkomen. Pogacar waardeerde dat met een hand en een opgestoken duim.

Vrijdag staat de laatste etappe van deze Tour op het programma waarin nog echt gekoerst zal worden, al is het om de dagprijs. De vlakke rit van 188,3 kilometer gaat van start in Castelnau-Magnoac en finisht in Cahors.

Cookieinstellingen