Onmachtig Fortuna Sittard boekt in Enschede tweede nederlaag

Vorig seizoen was Fortuna Sittard de enige ploeg in de Eredivisie die zowel thuis als uit van FC Twente wist te winnen.

Dat successen uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst bleek vanmiddag nog maar eens: FC Twente won het duel eenvoudig met 3-0.

Fortuna Sittard wist FC Twente het eerste kwart van de wedstrijd op 0-0 te houden en had in de beginfase weinig van de Tukkers te duchten. Dat veranderde kort voor de drinkpauze halverwege de eerste helft. Nadat Twente eerder al een paar keer gevaarlijk was geworden met lange ballen vanuit de verdediging werd Van Wolfswinkel in de 22e minuut bediend door Smal. Hij liet de Fortunaverdediging inclusief doelman Van Osch kansloos.

Daarna nam Twente het heft volledig in handen en was het voor Fortuna vooral tegenhouden geblazen. In de 44e minuut combineerde Brenet zich knap door het centrum van de Fortunaverdediging heen en schoot hij de 2-0 achter Van Osch. Fortuna Sittard wist in de eerste helft slechts een tweetal kansjes te creëren. Paul Gladon zag zijn inzet eenvoudig worden gestopt door Twentedoelman Unnerstall en Noslin wist een prima voorzet van Tirpan niet tussen de palen te krijgen.

Defensief liep het allerminst lekker bij het team van Sjors Ultee. Mickaël Tirpan had zijn handen meer dan vol aan Misidjan en ook Dimitrios Siovas maakte een allesbehalve zekere indruk.

Ultee besloot Tirpan, Ferati en Noslin in de rust in de kleedkamer te houden. Voor hen kwamen Ivo Pinto, Iñigo Córdoba en Burak Yilmaz binnen de lijnen. Dat leidde de eerste vijf minuten van de tweede helft tot druk op het Twentedoel, maar het doelpunt viel aan de andere kant: in de 53e minuut schoot Misidjan fraai de 3-0 binnen.

Fortuna Sittard kon ondanks de omzettingen aanvallend verder geen potten breken. Het spelpeil ging er in de loop van de tweede helft aan Fortunazijde allesbehalve op vooruit. Twente verzuimde intussen nog diverse uitstekende kansen te verzilveren en daarmee is de 3-0 overwinning voor de ploeg van coach Ron Jans als even eenvoudig als verdiend te bestempelen.

Opstelling Fortuna Sittard: Yanick van Osch, Mickaël Tirpan (46′ Ivo Pinto), Rodrigo Guth, Dimitrios Siovas (82’ Roel Janssen), George Cox, Deroy Duarte, Dogan Erdogan (82’ Vasileios Sourlis), Arianit Ferati (46′ Iñigo Córdoba), Mats Seuntjens, Paul Gladon, Tijjani Noslin (46′ Burak Yilmaz).

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Martin van den Kerkhof. Die trok geel voor Deroy Duarte, Mats Seuntjens en Burak Yilmaz van Fortuna.
Komende zaterdag, 20 augustus, speelt Fortuna Sittard om 18:45 uur thuis tegen SC Cambuur.