Fortuna Sittard verliest in Heerenveen – schokeffect blijft uit

Na een niet bepaald doorsnee voorbereiding trok Fortuna Sittard vandaag naar het hoge noorden voor de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen.

De door Kees van Wonderen gecoachte Friezen kenden met twee overwinningen en een gelijkspel een goede competitiestart. Fortuna Sittard staat na drie verloren wedstrijden nog altijd met lege handen.

Het na het ontslag van coach Sjors Ultee en assistent Rob Alflen voorlopig door Dominik Vergoossen en Jeroen Schepens gecoachte elftal was dan ook op en top gemotiveerd om in Heerenveen een goed resultaat neer te zetten.

De hoop daarop leek met rust al min of meer vervlogen. De thuisploeg was de gehele eerste helft oppermachtig en kreeg al vrij snel kansen om de score te openen. Doelman Ivor Pandur, die vandaag in plaats van Yanick van Osch onder de lat stond, had een aantal prima reddingen in huis, maar kon Heerenveen-spits Van Hooijdonk in de 22e minuut het scoren niet beletten. In de 44e minuut schoot de mee opgekomen rechtsback Van Ewijk vanaf de rand van de 16 de bal onhoudbaar achter Pandur. Fortuna Sittard kon er in de eerste 45 minuten van de wedstrijd amper iets tegenoverstellen en wist de Friese verdediging in de eerste helft geen enkele keer in verlegenheid te brengen. De enige kans was voor Siovas: hij kopte een door Mats Seuntjens genomen hoekschop net naast het doel van Heerenveen.

Na rust keerden Cole Basset en Iñigo Cordoba niet terug op het veld, voor hen kwamen Tijjani Noslin en Paul Gladon binnen de lijnen. Fortuna Sittard viel in de eerste 10 minuten van de tweede helft vervolgens meer aan dan in de gehele eerste helft en was daarin een paar keer dicht bij de aansluitingstreffer. Heerenveen bleef evenwel de sterkere partij, maar Fortuna kwam door aanvallender te spelen defensief minder in de problemen. De veelvuldig door het Friese publiek uitgefloten Burak Yilmaz verzilverde in de 84e minuut een penalty nadat hij door Van Aken in het strafschopgebied onderuit werd gehaald. Meer dan die aansluitingstreffer zat er niet in en zo verloor Fortuna Sittard na een belabberde eerste en een acceptabele tweede helft ook het vierde competitieduel op rij.

Opstelling Fortuna Sittard: Ivor Pandur, Mickaël Tirpan (85′ Rémy Vita), Rodrigo Guth, Dimitrios Siovas, George Cox, Dogan Erdogan (66′ Arianit Ferati), Cole Bassett (46′ Paul Gladon), Deroy Duarte, Iñigo Córdoba (46′ Tijjani Noslin), Burak Yilmaz en Mats Seuntjens.

De wedstrijd tegen sc Heerenveen stond onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler. Die trok geel voor Burak Yilmaz van Fortuna Sittard en voor Van Aken van sc Heerenveen.

Fortuna Sittard speelt op vrijdagavond 2 september om 20:00 uur thuis tegen FC Utrecht.