Max Verstappen boekt in Monza vijfde Grand Prix zege op rij

<em>Max Verstappen wint GP Italië</em>
Max Verstappen wint GP Italië

Max Verstappen heeft vandaag de Grand Prix van Italië op het circuit van Monza op zijn naam geschreven.

Het was zijn eerste podium in Monza, maar ook zijn vijfde achtereenvolgende Grand Prix zege en de elfde overwinning van dit seizoen.

Hij vertrok vanwege een gridstraf voor het gebruik van nieuwe motorcomponenten vanaf de zevende startplek en schoof in de eerste ronde al door naar de derde plek. In de vijfde ronde passeerde hij George Russell (Mercedes) en zette hij de jacht in op de van pole position vertrokken Ferraricoureur Charles Leclerc. Toen de Monegask in Italiaanse dienst in de dertiende ronde tijdens een virtual safety car – uitvalbeurt Vettel (Aston Martin) – naar binnen dook voor een nieuwe set medium banden nam Verstappen de leiding over. Verstappen reed intussen nog een aantal ronde door op de softs waarop hij was gestart en kwam in ronde 25 naar binnen voor een nieuwe set medium banden. In de 34e ronde ging Leclerc opnieuw de pits in, ditmaal voor een setje van het zachtste rubber. Verstappen had op dat moment bijna 20 seconden voorsprong en met nog 19 ronden te gaan leek de overwinning hem op dat moment al niet meer te kunnen ontgaan.

In de 47e ronde viel de McLaren van Daniel Ricciardo stil en kwam de safety car op de baan. Omdat het erg lang duurde voordat de gestrande McLaren van de baan was gehaald finishte het hele veld achter de safety car en was de eerste overwinning van Verstappen op Monza een feit. Charles Leclerc kwam als tweede over de finish, de Brit George Russell pakte de derde podiumplek.

Verstappens teamgenoot Sergio Perez pakte de snelste raceronde en verdiende daarmee een extra punt. Hij finishte als zesde.

De tweede Nederlander in de race, Nyck de Vries, kende een meer dan verdienstelijk debuut. Hij finishte in zijn eerste Formule 1-race als negende en pakte daarmee 2 WK-punten voor het team van Williams. Verder werd hij uitgeroepen tot driver of the day.

In de stand om het WK heeft Max Verstappen nu 335 punten, 116 meer dan nummer 2 Charles Leclerc. Sergio Perez staat op de derde plek met 210 punten. Bij de constructeurs gaat Red Bull aan de leiding met 545 punten, 139 punten meer dan Ferrari en 173 punten meer dan Mercedes.

Over 3 weken staat de volgende Formule 1-race op het programma. De zestiende race van het seizoen vindt op zondag 2 oktober plaats in Singapore.