Fortuna Sittard pakt eerste zege, Rémy Vita matchwinnaar

Fortuna Sittard is er vanavond in eigen huis tegen Excelsior met de nodige moeite in geslaagd om de eerste overwinning van het seizoen te boeken.

Coach Julio Velázquez startte met nagenoeg dezelfde opstelling als die waarin het team, vorige week tegen NEC Nijmegen op het veld verscheen. Nagenoeg, want spits Paul Gladon bleef aan de kant voor Iñigo Córdoba.

Fortuna Sittard startte redelijk aan de eerste helft en wist in het eerst kwart van de wedstrijd een keer of vier gevaarlijk te worden. Daarna zwakten de aanvallende initiatieven van de thuisploeg geleidelijk af en werd Excelsior steeds gevaarlijker. Driouech was dicht bij de Rotterdamse openingstreffer, maar zijn schot belandde op de paal.

Tien minuten na de thee haalde de immer druk langs de lijn gebarende en roepende Vélazquez middenvelder Deroy Duarte en aanvaller Tijjani Noslin naar de kant voor Oguzhan Özyakup en de als invaller debuterende Úmaro Embaló. Dat leverde iets meer druk op het Excelsior doel op, maar nadat Mats Seuntjens in de 77e minuut zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg moest Fortuna Sittard de resterende speeltijd met tien man zien te klaren. Excelsior wist evenwel niet van de man meer situatie te profiteren. Fortuna bleef met tien man op zoek naar een treffer en vond die in de 87e minuut nadat Burak Yilmaz zijn schot door Excelsiordoelman Van Gassel gekeerd zag worden, waarna de vrijstaande Rémy Vita de rebound met een droog schot tot treffer promoveerde. Excelsior slaagde er in de resterende reguliere en de vier minuten extra speeltijd niet meer in om de gelijkmaker te scoren.

Met de 1-0 zege is Julio Vélazquez na Hans van Doorneveld (in 1987) en Frans Thijssen (in 2000) de derde trainer die er in slaagde om zijn eerste wedstrijd met Fortuna Sittard te winnen. Hij stuurde zijn ploeg in de volgende opstelling het veld in: Ivor Pandur, Ivo Pinto, Rodrigo Guth, Dimitrios Siovas (73’ Roel Janssen), George Cox, Deroy Duarte (55’ Oguzhan Özyakup), Mats Seuntjens, Arianit Ferati, Iñigo Córdoba (61’ Rémy Vita), Burak Yilmaz en Tijjani Noslin (55’ Úmaro Embaló).

Scheidsrechter Edwin van de Graaf trok geel voor Burak Yilmaz en twee keer geel en dus rood voor Mats Seuntjens van Fortuna Sittard en geel voor Ayoub, Eijgenraam en Kharchouch van Excelsior.

Op zondag 2 oktober speelt Fortuna Sittard thuis tegen FC Volendam. De wedstrijd begint om 12:15 uur.