Opnieuw dubbel voor Red Bull, Verstappen tweede

<em>Perez wint in Jeddah, Verstappen tweede</em>
Perez wint in Jeddah, Verstappen tweede

Dankzij technische problemen tijdens de kwalificatie leek de Formule 1 Grand Prix van Saudi-Arabië er een met de nodige spanning te zullen worden.

Halverwege de race was die spanning verdwenen. Verstappen rukte in sneltreintempo op van de vijftiende plek bij de start naar de tweede plek in de race. Aan kop reed Verstappens teamgenoot Sergio Perez, die van pole vertrok bij de start en zich in de eerste bocht voorbijgestoken zag worden door de naast hem gestarte Aston Martin van Fernando Alonso. De Spanjaard kreeg 5 seconden straf aan zijn broek, omdat zijn auto bij de start niet goed stond opgesteld. Nadat Perez zijn positie terugveroverd had liep het verschil met de Spanjaard snel op.

Door problemen met de aandrijfas viel Verstappen zaterdag tijdens het tweede deel van de kwalificatie uit. Tijdens de race meldde Verstappen, op weg naar Perez, dat de aandrijfas vreemd aanvoelde. Vanaf dat moment werd de marge tussen beide Red Bull-coureurs niet meer kleiner. Verstappen finishte 5,355 seconde achter Perez, die tot de laatste ronde ook de snelste rondetijd in zijn bezit had. Verstappen informeerde kort voor het slot van de race naar de snelste tijd, waarop het team liet weten daar geen interesse in te hebben. “Maar ik wel”, zo liet hij weten, om prompt in de laatste ronde de tijd van Perez te verbeteren van 1:32.1 naar 1:31.906 om zo het extra punt voor de snelste raceronde binnen te slepen. Daardoor behoudt Verstappen met één punt voorsprong op Perez de leiding in het WK-klassement.

De derde podiumplek was voor Mercedescoureur George Russell. Hij kwam 25,866 seconden na Perez, achter Fernando Alonso als vierde over de finish. Maar omdat Fernando Alonso zijn eerder opgelegde tijdstraf niet goed had uitgevoerd volgde nog een tweede tijdstraf, ditmaal van 10 seconden. En die leidde ertoe dat hij van het podium werd verstoten door Russell. Het gat tussen Red Bull en Ferrari was overigens bijna 36 seconden.

De volgende race op de Formule 1-kalender is de Grand Prix van Australië op 2 april aanstaande. Die race start om 07:00 uur Nederlandse tijd.