Belangrijke zege Fortuna Sittard op Vitesse

<em>Schot van Úmaro Embaló onderweg naar de 2-0</em>
Schot van Úmaro Embaló onderweg naar de 2-0

De eerste beslissingen in de Eredivisie zijn dit weekend gevallen. SC Cambuur en FC Groningen zijn rechtstreeks gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie.

De strijd om het wegblijven van de zestiende plek, die nacompetitie degradatie/promotie betekent, is nog helemaal open en gaat tussen Excelsior, FC Emmen, FC Volendam, Vitesse en Fortuna Sittard. De twee laatstgenoemde ploegen troffen elkaar vanmiddag in het stadion aan de Milaanstraat in Sittard.

De door Philip Cocu gecoachte gasten waren in de eerste helft de bovenliggende ploeg. Zoals zo vaak dit seizoen wist Fortuna Sittard amper druk te zetten op de tegenstander. Vitesse was steevast dreigender, maar ook de Arnhemmers kwamen amper tot kansen. Pas tegen het einde van de eerste helft kwamen er enkele kansjes voor Fortuna Sittard, maar Vitesse-doelman Kjell Scherpen hield zijn doel schoon.

In de tweede helft liet Fortuna Sittard duidelijk meer aanvallende aspiraties zien. Paul Gladon kopte in de 51e minuut de 1-0 achter Vitesse-doelman Scherpen, uit een voorzet op maat van Ivo Pinto, die daartoe op zijn beurt in de gelegenheid werd gesteld door goed werk van Tijjani Noslin. Vitesse slaagde er vervolgens niet in om een vuist te maken in de jacht op de gelijkmaker. Úmaro Embaló besloot om het maar eens vanuit een lastige hoek met een lage schuiver te proberen en oogstte daarmee wonderwel succes. De 2-0 kwam in de reguliere speeltijd niet meer in gevaar. Vijf minuten voor tijd mocht Vitesse-huurling Thomas Buitink een invalbeurt maken tegen zijn eigen club. Dat werd geen gelukkige invalbeurt, want korte tijd later raakte hij zodanig geblesseerd dat hij met een draagbaar van het veld moest worden gedragen.

Een belangrijke zege voor Fortuna Sittard, dat zich nu zo goed als verzekerd weet van nog een jaar Eredivisie.

Opstelling Fortuna Sittard: Ivor Pandur, Ivo Pinto, Ximo Navarro (70′ Dimitrios Siovas), Rodrigo Guth, George Cox (78′ Deroy Duarte), Dogan Erdogan, Kristijan Bistrovic (85′ Oguzhan Özyakup), Tijjani Noslin (85′ Thomas Buitink), Úmaro Embaló (78′ Rémy Vita), Iñigo Córdoba, Paul Gladon.

Scheidsrechter Allard Lindhout trok geel voor Rodrigo Guth en Dimitrios Siovas van Fortuna Sittard en Flamingo van Vitesse

Volgende week speelt Fortuna Sittard om 20:00 uur uit tegen PSV.