Pole voor Sainz, Verstappen en Perez buiten top-10

<em>Verstappen stapt uit de RB19 aan slot Q2 kwalificatie</em>
Verstappen stapt uit de RB19 aan slot Q2 kwalificatie
Foto: © Getty Images / Red Bull Content Pool

Carlos Sainz (Ferrari) heeft op het Marina Bay Straat Circuit pole position gepakt voor de Grand Prix van Singapore van zondag.

Zijn teamgenoot Charles Leclerc legde beslag op de derde startplek. George Russell (Mercedes) pakte de tweede plek en voorkwam daarmee een front-row lockout voor het team uit Maranello.

“Absolutely shocking experience” was de veelzeggende reactie van Max Verstappen aan het slot van Q2 van de kwalificatie. De regerend wereldkampioen was namelijk door Liam Lawson (AlphaTauri) op 0,007 seconde buiten de top-10 kwalificatie gehouden. Verstappen was absoluut niet tevreden met zijn bolide en dat gold evenzeer voor zijn teamgenoot Sergio Perez, die als dertiende finishte. Daarnaast waren er nog een aantal incidentjes rond Verstappen die de FIA na de race nog zal bekijken en die wellicht nog negatieve consequenties kunnen hebben.

Dat Singapore altijd wel wat verrassingen in petto heeft bleek al aan het einde van Q1, waaraan een abrupt einde kwam na een stevige crash van Lance Stroll (Aston Martin) bij het uitkomen van de laatste bocht. De Canadees kon op eigen kracht uit zijn volledig in de prak gereden Aston Martin komen.

En ofschoon de pure Verstappen-fans tot dusver geen leuk raceweekend zullen hebben beleefd, is het voor de objectieve toeschouwer wel zo leuk als een keer blijkt dat de Red Bull-hegemonie dit seizoen toch niet op elk circuit een vanzelfsprekendheid is. Dat maakt de race van morgen een stuk spannender en aantrekkelijker. Een elfde opeenvolgende zegen voor de regerend wereldkampioen en zijn eerste overwinning in Singapore lijkt heel ver weg. Mocht Max Verstappen er tóch in slagen om in de Aziatische stadsstaat die elfde opeenvolgende zege te pakken, dan mag dat gerust een klein wonder worden genoemd.

De Formule 1 Grand Prix van Singapore begint zondagmiddag om 14:00 uur.

Cookieinstellingen