Fortuna Sittard pakt drie punten tegen zwak Vitesse

Fortuna Sittard heeft vanavond in eigen huis met 3-1 gewonnen van Vitesse uit Arnhem. Achttien seconden na het fluitsignaal van scheidsrechter Jeroen Bos mocht het thuispubliek in Sittard al juichen om een doelpunt.

Ivo Pinto stuurde Kaj Sierhuis diep, die vervolgens met een subtiele bal de uitgekomen Vitessedoelman passeerde. In de 18e minuut was Sierhuis dicht bij de 2-0. Zijn kopbal uit een voorzet van Arianit Ferati werd echter knap gepareerd door doelman Room. Vijf minuten later was het wel opnieuw raak voor Sierhuis, ditmaal schoot hij de bal binnen uit een voorzet van – opnieuw – Ivo Pinto. En nogmaals dwong de combi Pinto-Sierhuis Vitessedoelman Roon in de eerste helft tot een knappe reflex, die daarmee Sierhuis van een hattrick afhield. Vitesse mocht van Fortuna het spel maken, maar wist amper gevaar te stichten voor het doel van Ivor Pandur.

Na rust duurde het andermaal niet lang voordat er werd gescoord. Ditmaal rondde Tijjani Noslin (47e minuut), gelanceerd door Mitchell Dijks, een rush langs de lijn succesvol af. Twee minuten later kwam een forse overtreding van Meulensteen op Córdoba – toch al vaak het slachtoffer van Arnhemse overtredingen – de Vitessenaar op zijn tweede gele en dus rode kaart te staan. Vitesse moest het de laatste 40 minuten van het duel met tien man zien te klaren tegen een met 3-0 leidend Fortuna Sittard.

Vitesse mocht nog hopen op een wonder nadat Manhoef in de 64e minuut de achterstand vanuit het niets verkleinde naar 3-1. Vervolgens verzuimde Kaj Sierhuis uit een penalty zijn derde doelpunt van de avond te maken en de wedstrijd in het slot te gooien. Doelman Room stopte de niet al te overtuigend ingeschoten strafschop, maar was te vroeg van de lijn gekomen. Ook in de herkansing faalde de topscoorder van Fortuna. Vitesse kwam nog dicht bij de 3-2, maar goed ingrijpen van Ivo Pinto voorkwam de aansluitingstreffer.

Het gelegenheidsduo Sadik Fofana en Siemen Voet, dat centraal achterin bij Fortuna de geschorste Rodrigo Guth en de niet fitte Dimitrios Siovas verving, bleef tegen de Arnhemmers redelijk eenvoudig overeind. Na het missen van de penalty door Kaj Sierhuis en het wisselen van 5 spelers werd het spel er van de kant van Fortuna niet beter op. Maar Fortuna Sittard deed wat het moest doen: winnen van de hekkensluiter.

Opstelling Fortuna Sittard: Ivor Pandur, Ivo Pinto, Sadik Fofana, Siemen Voet, Mitchell Dijks, Iñigo Córdoba (88′ Rémy Vita), Alen Halilovic (88′ Ragnar Oratmangoen), Deroy Duarte, Arianit Ferati (77′ Milan Robberechts), Tijjani Noslin (77′ Iman Griffith) en Kaj Sierhuis (86′ Mouhamed Belkheir).

Scheidsrechter Jeroen Bos trok geel voor Mitchell Dijks van Fortuna Sittard en voor Oroz van Vitesse. Meulensteen van Vitesse kreeg met twee keer geel de rode kaart.

Volgende week zondag 10 december speelt Fortuna Sittard om 14:30 uur opnieuw een thuiswedstrijd. In de laatste thuiswedstrijd van dit kalenderjaar is RKC Waalwijk de tegenstander.