Fortuna Sittard ziet Ajax in slotfase ontsnappen aan nederlaag

10 mrt , 16:55 Sport
ajax fortuna sittard maart 2024 2 2
Fortuna Sittard heeft vanmiddag in Amsterdam een verdienstelijk 2-2 gelijkspel behaald, waar winst lange tijd een mogelijkheid leek.
Dat Ajax nog altijd niet in goeden doen is bleek halverwege de eerste helft uit de verhouding balbezit: die was fiftyfifty. Ajax was weliswaar de betere ploeg, maar het team van coach Danny Buijs werd in de eerste helft zeker niet weggespeeld, integendeel. De Amsterdammers konden overigens niet beschikken over Bergwijn en Berghuis, Brian Brobbey startte op de bank.
Fortuna Sittard kreeg in de eerste helft tegen Ajax een prima kans om op voorsprong te komen. Sierhuis zag zijn schot echter gekeerd worden.
In de achtste minuut leed Fortuna balverlies op het middenveld. Ajacied Taylor pikte de bal op, rukte op richting doel en rondde bekwaam af. Fortunadoelman Verrips was kansloos. Diezelfde Verrips voorkwam later tot twee keer toe een volgende Ajaxtreffer, een keer op opnieuw een inzet van Taylor en daarvoor een van Akpom.
Direct aan het begin van de tweede helft kreeg Ajax een prima kans op een verdubbeling van de voorsprong, maar opnieuw was Verrips attent. Dat kon in de 49e minuut niet worden gezegd van Ajax-doelman Ramaj, die zich in de korte hoek liet verrassen door een snoeihard schot van Deroy Duarte: 1-1. Voor Ajax-coach Van 't Schip het teken om na een uur spelen Brian Brobbey en twee andere verse krachten in te brengen. Dat sorteerde evenwel niet direct effect, want het was Fortuna dat in de 66e minuut door een doelpunt van Kaj Sierhuis op 1-2 kwam. In de 71e minuut mistte Iñigo Córdoba vrij voor de - goed uitgekomen - Ajaxdoelman Ramaj de kans om Fortuna naar 1-3 te schieten. Vervolgens was het Ajax dat de druk stevig opvoerde en in de 88e minuut door een doelpunt van Brobbey op gelijke hoogte kwam. Gezegd moet worden dat Fortunadoelman Michael Verrips met een aantal uitstekende reddingen een groot aandeel had in het resultaat van vandaag.
Al met al een prima resultaat voor Fortuna Sittard, dat lange tijd mocht hopen op de eerste overwinning in de Amsterdam Arena sinds 25 jaar. Maar twee keer gelijk spelen tegen Ajax in één seizoen is natuurlijk ook niet verkeerd.
Opstelling Fortuna Sittard: Michael Verrips, Ivo Pinto, Rodrigo Guth, Dimitrios Siovas, Mitchell Dijks, Oguzhan Özyakup (76' Siemen Voet), Deroy Duarte, Ragnar Oratmangoen (67' Laureintz Rosier), Justin Lonwijk (76' Alessio Da Cruz), Kaj Sierhuis (86' Kristoffer Peterson) en Iñigo Córdoba (86' Iman Griffith)
Scheidsrechter Edwin van der Graaf trok geel voor Kaplan van Ajax.
Aanstaande zaterdag 16 maart speelt Fortuna Sittard om 18:45 uur thuis tegen PEC Zwolle.