All-round klimwedstrijd Benelux in Fitland

13 apr 2016, 10:47 Sport
sportzone klimmuur fitland topsporthal
Komende zaterdag vindt de enige all-round klimwedstrijd van de Benelux plaats. In de disciplines Lead, Boulder en Speed gaat een internationaal gezelschap klimmers de strijd aan met elkaar en de klimwanden van I-VY Climbing in het Fitlandcomplex op de Sportzone in Sittard.
Wedstrijden in de klimsport vinden normaal plaats in één van de drie disciplines. Bij boulderen wordt geklommen op korte wanden van maximaal 4,5 m hoog, waarbij de klimmer complexe routes moet proberen te klimmen. Kracht, balans en techniek zijn de vaardigheden waarover de klimmer moet beschikken om de top te bereiken.
Lead climbing is de tak waarbij de klimmer moet proberen zo hoog mogelijk te komen. In de Sittardse hal betekent dat tot 20m! Uithoudingsvermogen is daarbij essentieel.
Bij Speed climbing gaat het erom zo snel mogelijk een bepaalde route (die over de hele wereld gelijk is) af te leggen. De hal van I-VY Climbing is de enige hal in de Benelux waar deze route aanwezig is. Naast snelheid en souplesse moet de klimmer hier ook over het nodige lef beschikken!
Tijdens de Olympische spelen van 2020 in Tokyo zal klimmen voor het eerst op de agenda staan en zullen alle drie de disciplines worden geklommen. Aan de start van de wedstrijd staat dan ook een aantal topklimmers uit Nederland, België en Duitsland, waaronder Lynn van der Meer (Nederlands jeugdkampioen Lead 2015), Nigel Armino (Nederlands jeugdkampioen Lead 2015) en Salah Boulbahaiem (Belgisch Kampioen Speed 2014).
De wedstrijd begint om 11:00 uur met het onderdeel lead. Naar verwachting start om 13:15 het boulder-deel en om 15:30 uur de speed-wedstrijd. Om 19:00 uur is de prijsuitreiking.
De organisatie van de Lead Boulder Speed wedstrijd is in handen van de NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging), I-VY Climbing en de EFSC (Euregional Foundation Sport Climbing).