Cavendish sprint naar vierde etappezege

16 jul 2016, 19:06 Sport
wielrennerspeloton ron philips
Mark Cavendish heeft zaterdag etappezege nummero vier in de Tour van 2016 op zijn conto geschreven.
De Brit was in de massasprint aan het slot van de 208 kilometer lange etappe van Montelimar naar Villars-les-Dombes de Noor Alexander Kristoff en de Slowaak Peter Sagan te snel af. Het sprintkanon heeft daarmee nu in totaal dertig ritzeges in de Tour op zijn naam staan. Alleen de Belgische wielerlegende Eddy Merckx won er meer: 34.
In de kop van het algemeen klassement kwam geen verandering. Chris Froome finishte in het peloton en behield de gele trui, Bauke Mollema is op 1.47 minuten zijn eerste belager. Zondag volgt een korte, maar zware bergrit met zes hellingen.
De renners moesten tijdens deze etappe weer de strijd aan met de harde wind. De etappe kende als vanzelfsprekend een groep vroege vluchters, maar de Zwitser Martin Elmiger, de Amerikaan Alex Howes, de Fransman Jérémy Roy en de Italiaan Cesare Benedetti moeten geweten hebben dat hun poging niet tot aan Villars-les-Dombes zou reiken. De sprintersploegen hielden de controle over de koers en de marge beperkt. Op iets meer dan 3 kilometer voor de streep werd Roy en Elmiger als laatsten door het peloton overspoeld.
De diverse 'sprinttreintjes' werden daarop in stelling gebracht. Katoesja, met Kristoff, was goed vertegenwoordigd. Net als Lotto-Soudal met de jarige André Greipel en Etixx-QuickStep met Marcel Kittel. Die laatste Duitser zette de sprint in gang, maar zag Cavendish als eerste passeren. Het misbaar dat Kittel daarbij maakte, was misplaatst. Cavendish deed weinig verkeerd en kon nog voor de streep met vier vingers in de lucht een feestje vieren.
Twee renners haalden het einde van de etappe niet. De Zwitser Mathias Frank stapte ziek af, de Deen Matti Breschel na een val. Hij zou aangereden zijn door een auto.