Colombiaan Egan Bernal winnaar Giro d’Italia 2021

30 mei 2021, 17:25 Sport
giro 2021 21 bernal pakt eindzege giro
Egan Bernal heeft vanmiddag de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Hij is zeven jaar na Nairo Quintana de tweede Colombiaan die de Giro wint.
Tweede werd de Italiaan Damiano Caruso, de Brit Simon Yates werd derde. Beste Nederlander in het algemeen klassement werd Koen Bouwman op de twaalfde plek. Het bergklassement is gewonnen door de Fransman Geoffrey Bouchard, het puntenklassement komt op naam van de Slowaak Peter Sagan. Bernal won behalve de Giro ook het jongerenklassement. Bij de ploegen won Ineos Grenadiers het ploegenklassement, Team Jumbo-Visma werd tweede op voet gevolgd door Team DSM.
De Ronde van Italië besloot vandaag met een tijdrit over 30,0 vlakke kilometers van Senago naar Milaan.
Bernal begon de laatste rit met 1 minuut en 59 seconden voorsprong op de nummer twee in het algemeen klassement, de Italiaan Damiano Caruso. De voorsprong op nummer drie Simon Yates bedroeg 3 minuten en 23 seconden.
Damiano Caruso was op de tijdrit 30 seconden sneller van Bernal. Een wonder van Milaan bleef dus uit, zodat de Italianen weer een jaartje moeten wachten op een mogelijke Italiaanse eindzege. Wel was er een Italiaans dagsucces: Philippo Ganna schreef de afsluitende tijdrit op zijn naam.
Over vier weken gaat ‘s werelds bekendste grote wielerronde van start. De Tour de France vertrekt op 26 juni vanuit Brest en finisht op 18 juli op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs.