Etappewinst en gele trui voor Greg van Avermaet

06 jul 2016, 18:27 Sport
wielrennen algemeen
De Belg Greg van Avermaet (BMC) kwam in de pittige 216 kilometer lange rit van Limoges naar Le Lioran als eerste en alleen over de finish.
Met cols van de vierde, derde en tweede categorie was het de eerste bergachtige etappe van deze Tour. Geen al te lange beklimmingen, maar wel vaak venijnig steil.
Al na 21 kilometer na de start zat Van Avermaet mee in een ontsnapping met acht medevluchters. Gaandeweg de etappe vielen die af. Zijn landgenoot Thomas de Gendt (Lotto) kon hem het langst volgen, maar had op een van de laatste beklimmingen geen verweer tegen een demarrage van Van Avermaat. Hij kwam 2 minuten en 34 seconden na de winnaar als tweede over de finish. De Pool Majka finishte als derde op 5:04, drie seconden daarachter finishte de groep met Froome, Quintana, Mollema en Kelderman. Contador zat daar weer 33 seconden achter.
Met deze overwinning neemt Van Avermaet tevens de leiding in het algemeen klassement over van Peter Sagan. De nummer twee in het algemeen klassement is de Fransman Julian Alaphilippe op 5:11, de Spanjaard Alejandro Valverde staat derde op 5:13. De nummers 5 tot en met 16 volgens allen op 5:17. Onder hen de Nederlanders Wilco Kelderman en Bauke Mollema.
Dat de vijfde etappe geen wandeletappe was blijkt uit het feit dat er nu serieuze tijdsverschillen in het algemeen klassement zijn te zien. Zo staat Tom Dumoulin na vandaag op 23 minuten en 55 seconden achterstand op de gele trui. Hij kwam samen met Peter Sagan - tot vandaag in het geel - over de finish.