Fortuna boekt na 27 jaar eindelijk weer een thuiszege op AZ

06 okt , 22:13 Sport
supporters fortuna sittard
Fortuna Sittard heeft vanavond uitstekende zakengedaan door in eigen huis met 1-0 te winnen van AZ.
De laatste keer dat Fortuna thuis tegen AZ de punten thuishield was in april 1997: toen was het Jürgen Dirkx die Fortuna aan de 1-0 zege hielp.
De ploeg van coach Danny Buijs speelde vanavond met veel inzet en gaf AZ weinig ruimte. Voor elke bal werd geknokt en dat leidde tegen een flets en slordig spelend AZ tot een verdiende overwinning.
Fortuna Sittard was in de eerste helft een aantal keren dicht bij een treffer. Dahlhaus schoot snoeihard op de paal, Aïko waagde een poging en ook Bastien was dicht bij een treffer. De grootste kans op de 1-0 was echter op slag van rust voor Halilovic. Scheidsrechter Kamphuis kende na interventie van de VAR Fortuna een penalty toe na een overtreding op Aïko, maar schoot onfortuinlijk op de paal. Kort daarvoor was er nog een grote kans voor AZ, maar zowel Parrot als Van Bommel slaagden er niet in om Fortuna-goalie Branderhorst te verschalken.
Na rust eenzelfde beeld. Fortuna was agressiever en feller in de duels. In de 53e minuut haalde Fosso verwoestend uit, maar hij zag zijn schot op de paal belanden. Acht minuten later voorkwam Branderhorst met een reflex een Alkmaarse openingstreffer.
Met het verstrijken van de tijd groeide bij de thuisploeg het besef dat er vandaag wat te halen viel tegen AZ. En dat gevoel werd in de 78e minuut bevestigd door een treffer van Guth, die vanuit een corner de bal onhoudbaar achter AZ-keeper Owusu-Oduro. Fortuna hield daarna met steun van de 9500 toeschouwers de 1-0 vast en boekte daarmee een even belangrijke als onverwachte zege tegen de nummer drie van de ranglijst.
Fortuna Sittard start naar verwachting met de volgende elf spelers: Branderhorst, Pinto, Adewoye, Guth, Dahlhaus, Fosso, Rosier, Halilovic (77' Van Ottele), Bastien (90' Mitrovic), Bullaude (84' Dijks) en Aïko (77' Erceg).
De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Jochem Kamphuis. Die trok geel voor Halilovic, Aïko, Erceg en Bullaude van Fortuna Sittard en voor Dekker en Van Bommel van AZ.
Fortuna kan nu met een goed gevoel de interlandbreak in. De volgende competitiewedstrijd die op het programma staat is de uitwedstrijd tegen Willem II op zondag 20 oktober. De eerstvolgende thuiswedstrijd wordt op zaterdag 26 oktober om 16:30 uur gespeeld tegen FC Groningen.