Gelener naar Wereldspelen in Zuid-Afrika

23 jul 2013, 23:26 Sport
jack peeters ateron
Van 28 juli tot en met 4 augustus worden in Durban, Zuid-Afrika, de World Transplant Games gehouden. De deelnemende sporters zijn levensbedreigend ziek geweest en mogen dankzij een donor verder leven.
Nederland doet mee met 54 getransplanteerde sporters.
De World Transplant Games (WTG) is een tweejaarlijks sportevenement op wereldniveau dat voor de negentiende keer plaatsvindt. Meer dan 1500 deelnemers uit 69 landen gaan de strijd met elkaar aan in o.a. atletiek, badminton, golf, squash, tafeltennis, tennis, volleybal, wielrennen en zwemmen. Nederland participeert al sinds de eerste Spelen in 1978 en behoort tot de vijf best presterende landen.
Motivatie uit dankbaarheid
De Nederlandse delegatie bestaat uit 32 nier-, 8 long, 7 hart-, 4 lever- en 3 stamcel-getransplanteerden in de leeftijd van 14 tot 74 jaar. Er wordt al maandenlang hard getraind onder begeleiding van trainers aangesloten bij Stichting Sport en Transplantatie. De motivatie is enorm. Een uiting van dankbaarheid richting donor maar ook een bewijs van behaalde kwaliteit van leven.
Een wereldkampioen uit Geleen
Een van de deelnemers aan deze spelen is de 69-jarige Koos van Moerkerk uit Geleen. Deze gewezen zelfstandig ondernemer - zijn Loodgieters- en Dakdekkersbedrijf is overgenomen door zijn zoon - kreeg in 2006 een donornier, nadat hij een klein jaar tot dialyse was veroordeeld. "Die nier was een cadeau van jewelste!" Uit dank voor zijn donornier en vanwege zijn liefde voor sport is Van Moerkerk zich gaan inzetten voor de Stichting Sport en Transplantatie.
"Na de transplantatie ben ik zo snel als ik kon weer gaan sporten. Ik heb vroeger fanatiek aan judo gedaan, maar ten gevolge van een hardnekkige knieblessure moest ik daarmee stoppen en ben ik op de fiets gestapt. Ik train gemiddeld vier keer per week en rijd per training tenminste 100 kilometer, het hele jaar door, behalve als het glad is."
Vanwege zijn inspanningen voor de Stichting Sport en Transplantatie en zijn kwaliteiten op de fiets werd hij geselecteerd voor deelname aan de World Transplant Games 2011 in Göteborg in Zweden. Daar werd hij tweemaal wereldkampioen wielrennen in de leeftijdscategorie 60-69 jaar: bij de wegwedstrijd en bij het tijdrijden. Ook in Durban doet Van Moerkerk mee aan het tijdrijden en aan de wegwedstrijd.
"Het gaat me niet om die eerste prijs, maar wel om te laten zien dat mensen met een donororgaan nog uitstekend kunnen presteren. Dat geldt voor alle leeftijden, want de jongste deelnemer is pas 14 jaar oud en de oudste 74."
De Nederlandse delegatie vertrekt op 25 juli naar Zuid-Afrika, op 5 augustus wordt de ploeg in Arnhem onthaald met, naar verwachting, vele behaalde medailles en bijzondere ervaringen.
Kijk voor meer informatie over sport en transplantatie en de resultaten tijdens de spelen op www.sportentransplantatie.nl .