Ger Koopmans in gesprek over deal met Team Sunweb

30 nov 2017, 9:02 Sport
koopmans van dijke schols bie de burgemeister wielerbaan
Dinsdagavond kon men in gasterie Bie de Burgemeister in oud-Geleen in gesprek gaan met Ger Koopmans, Gedeputeerde Financiën, Sport en Cultuur van de provincie Limburg.
Michel van Dijke (Wielerbaan Geleen) deed op sociale media een oproep aan Koopmans voor een gesprek om uit te leggen waarom er een deal is gesloten met Team Sunweb. Koopmans gaf daar meteen gehoor aan en wilde ook direct afspreken. Bij dat gesprek waren Michel van Dijke (Wielerbaan Geleen) en Richard Schols (BMX Maaslandster) aanwezig.
Aanleiding voor dit gesprek was de commotie die in de wielerwereld ontstond rondom de deal tussen de provincie en het wielerteam Sunweb. Kort door de bocht: de Provincie Limburg geeft Team Sunweb €750.000 en in ruil daarvoor zullen renners van Sunweb activiteiten uitvoeren om kinderen en volwassenen zo veel mogelijk aan het sporten te krijgen. De samenwerking moet het sportimago van Limburg verbeteren. Zo werd het vermeld in de pers.
Koopmans gaf tijdens het gesprek aan dat deze deal vooral economisch goed is voor Limburg. Koopmans: "DSM, Sportzone en heel Limburg kan hiervan profiteren. Dat de pers de jeugd hierbij heeft betrokken was niet een eerste insteek. Uiteraard kunnen we hier wel een mooie combinatie van maken. Ik snap dat vrijwilligers dit een vreemde deal vinden omdat ze denken dat dit geld uit hun pot komt en niet naar hun gaat. Niets is minder waar. Er is geld voor initiatieven in Limburg. Limburg Cycling doet zijn uiterste best om vooral het jeugdwielrennen financieel bij te staan. Ook voor een nieuwe BMX-baan in Landgraaf is geld opzijgezet. Dat de gemeente Landgraaf vervolgens de plannen niet uitvoert is spijtig". Hij beloofde Richard Schols contact met Landgraaf op te nemen om te kijken naar een oplossing.
Michel van Dijke vroeg Koopmans of deze deal niet een opening is voor een Touretappe in Limburg. Koopmans zegt dat hij al een hele tijd bezig is om de Tour de France naar Limburg te halen. Deze deal heeft hier niks mee te maken. Hij ziet de komst van de Tour als een enorme meerwaarde voor Limburg en het fietsen. Schols en van Dijke zijn het hier mee eens, maar er moet ook een duidelijk beleid komen voor na de Tour. Je ziet vaak dat na een WK of Touretappe alles als een plumpudding in elkaar zakt, zo vinden beide partijen. De weg naar een eventuele Touretappe moet nu beginnen met het werven van jeugd die meer gaat fietsen. "Er moet een duidelijk beleid komen met medewerking van alle wielerclubs en organisaties. We hebben hier iedere wielergek bij nodig", aldus Koopmans. Met dit in gedachte overhandigde van Dijke hetMeer jeugd op de Fiets-plan. Ad Wijnands en stichting Wielerbaan Geleen hebben een fiets-stimuleringsplan ontwikkeld dat in heel Limburg kan worden gebruikt. Dit plan is overhandigd aan dhr. Koopmans en aan Limburg Cycling. "Hoe mooi zou het zijn als we in 2020 kunnen zeggen dat er in Limburg meer kinderen op de fiets zitten. Aan ons zal het niet liggen", aldus Van Dijke.
Met het fiets-stimuleringsplan willen Ad Wijnands en de stichting Wielerbaan Geleen de jeugd in de hele provincie aan het fietsen krijgen. Dat moet laagdrempelig en gratis gebeuren, zo dicht mogelijk bij huis en daarmee zo min mogelijk belastend qua tijd en geld voor de ouders. Er is een rol voor school weggelegd en ook voor Team Sunweb is alvast een rol voorzien door bijvoorbeeld het sponsoren van bidons en caps, door eens een ontmoeting met een echte fietsheld mogelijk te maken of door incidenteel eens mee te doen aan een training op de wielerbaan in Geleen.